Reseförsäkring

Hitta bästa reseförsäkringen 2024
Teckna en utökad reseförsäkring
Jämför reseförsäkring utan hemförsäkring
Vanliga frågor och svar

Populärast reseförsäkring på Konsument.se

Den populäraste utökade reseförsäkringen hos Konsument.se är Folksam. Du får alltid ett grundskydd på resan med Folksams hemförsäkring men med deras hemförsäkringstillägg Resklar så får du bl.a. även ett avbeställningsskydd om du blir sjuk. Om du ska vara borta längre än 45 dagar kan du lägga till deras förlängda reseförsäkring.

Se ditt pris hos Folksam →

Se deras webbplats för mer information och aktuella försäkringsvillkor.


Jämför och hitta bästa reseförsäkringen utan hemförsäkring

ReseförsäkringEgenskaperNästa steg
Folksam - Reseförsäkring Populäraste utökade reseförsäkringen på Konsument.se
Utökad reseförsäkring – även över 45 dagar
Få extra försäkring i form av avbeställningsskydd
Se ditt pris →
Gouda - Reseförsäkring Reseförsäkring för vuxna, familjer, ungdomar & seniorer
Försäkra dig under tiden om du ska studera utomlands
Avbeställningsförsäkring & tillgång till läkare via mobilen
Se ditt pris →

Se fullständiga försäkringsvillkor på försäkringsföretagens respektive webbplatser.


Jämför och hitta bästa hemförsäkringen med reseförsäkring

HemförsäkringEgenskaperNästa steg
Hedvig - Hemförsäkring Populäraste hemförsäkringen på Konsument.se
Enkel skadeanmälan med personlig service dagligen
Rese- & drulleförsäkring ingår alltid i försäkringen
Ingen bindningstid, säg upp när du vill
Se ditt pris →
Sensor Försäkring - Hemförsäkring Villa, bostadsrätt och hyresrätt
Starkt grundskydd
Flertal tilläggsförsäkringar
Se ditt pris →
Gofido Hemförsäkring Välj själv vad som ska ingå i försäkringen
Sätt din egen självrisk och påverka priset
Gör en skadeanmälan på bara 2 minuter
Se ditt pris →
Folksam Hemförsäkring 1,9m svenska hushåll har Folksam
Samlingsrabatt för lägre pris
Många olika tilläggsförsäkringar
Se ditt pris →
Dina Hemförsäkring Vid brand, vattenläckage eller inbrott
Skyddar dig på semesterresan
Skyddar dig från stämning och ID-stöld
Se ditt pris →
Gjensidige - Hemförsäkring Nordens tredje största försäkringsbolag
Upp till 15 % samlingsrabatt
Reseskydd ingår alltid i försäkringen
Se ditt pris →
If - Hemförsäkring Få hjälp dygnet runt med ditt hem
Få även hjälp när du är på resande fot
10% välkomstrabatt & förmånsprogram
Se ditt pris →
Länsförsäkringa - Hemförsäkring Få 10% rabattt första året via webben
Få ett reseskydd i hela 45 dagar
Bli skyddad mot eventuell ID-stöld
Se ditt pris →
Trygg-Hansa - Hemförsäkring Få upp till 1,5 miljoner i ersättning
Reseförsäkring i 45 dagar ingår
Även en cykelförsäkring ingår
Se ditt pris →

Att åka på charterresor, långresor, weekendresor och kryssningar ska vara en angenäm upplevelse som får oss att koppla av och må bra. Med en reseförsäkring i bagaget kan vi känna oss lite tryggare och säkrare, oavsett var i världen vi befinner oss.

Förutom att vidta egna åtgärder för att öka trygghetskänslan som att inte bära plånboken synligt, låsa in sina värdesaker i ett kassaskåp och röra sig i områden som känns säkra, finns det saker vi inte kan kontrollera. Oförutsedda incidenter som kan inträffa på resan kan stå dig dyrt om du inte har rätt skydd.

Med en reseförsäkring får du ersättning för sjukvårdskostnader om du blir akut sjuk, råkar ut för ett olycksfall eller behöver akut tandvård. Du kan även få ersättning om du blir bestulen på ägodelar eller tappar bort ditt bagage. Det finns också reseförsäkringar som innehåller avbeställningskydd, ersätter dig om det uppstår förseningar eller ger dig en ny resa om du inte kom iväg alls.

En grundläggande reseförsäkring ingår normalt i hemförsäkringen. Det är även vanligt att en reseförsäkring ingår om resan betalas med ett kredit- eller betalkort. Du kan dock även teckna en separat reseförsäkring för ännu bättre skydd. Kontrollera alltid ditt försäkringsskydd innan avresa. Kanske behöver hemförsäkringen kompletteras med en separat reseförsäkring?

Väljer du att inte teckna någon försäkring alls reser du på egen risk. Varje år hanterar utrikesdepartementet ett hundratal ärenden som rör icke försäkrade svenskar som hamnat i knipa utomlands. Blir du skadad eller råkar ut för en olycka och behöver sjukvård men saknar försäkringsskydd får du ofta stå för alla kostnader själv.


Olika typer av reseförsäkringar

Reseförsäkring

En reseförsäkring skyddar dig och familjemedlemmar skrivna på samma folkbokföringsadress när ni är på resande fot. I hemförsäkringen ingår ett reseskydd och har du hemförsäkring kan du få ett utökat reseskydd om du inte känner att grundskyddet täcker era behov. Saknar hushållet hemförsäkring är det möjligt att teckna en fristående reseförsäkring. Köps resan med kreditkort gäller kontokortsföretagens reseförsäkring.

Nedan kan du läsa mer om vad som gäller för respektive försäkring:

Hemförsäkring

I din hemförsäkring ingår ett reseskydd som gäller de första 45 dagarna av din resa. Den som har tecknat hemförsäkringen (försäkringstagaren) och familjemedlemmar som bor i samma hushåll omfattas av försäkringen när ni reser.

Reseförsäkringen gäller när du/ni behöver läkarvård på grund av olycksfall och/eller akut sjukdom. Den kan även ersätta kostnader för tandvård vid akuta besvär liksom ersättning vid hemtransport av avliden. Ibland ingår ett förseningsskydd.

Kontakta ditt försäkringsbolag om du vill kontrollera villkoren förförsäkringen. Vad som ingår i en reseförsäkring kan skilja sig åt mellan olika bolag.

Hemförsäkring med utökat reseskydd

Om försäkringstagaren eller familjemedlemmar som omfattas av försäkringen tvingas ställa in resan på grund av sjukdom, olycksfall eller allvarlig händelse kan ett utökat reseskydd ge dig/er rätten till en ersättningsresa. Hos vissa försäkringsbolag ingår dessutom ett avbeställningsskydd som gör att ni får pengarna tillbaka om resan måste ställas in.

Som för hemförsäkringen gäller ett utökat reseskydd endast de första 45 dagarna av resan.  Sedan behöver du/ni komplettera med en fristående reseförsäkring för att behålla ert skydd.

Fristående reseförsäkring

Den som saknar hemförsäkring eller känner att hemförsäkringens grundskydd inte är tillräckligt kan vända sig till företag som tillhandahåller fristående reseförsäkringar.
Precis som i en hemförsäkring ingår ofta skydd vid olycksfall eller akut sjukdom, men du kan även göra tillägg i försäkringen som ger dig ersättning om du blir bestulen på ägodelar eller rättskydd om du behöver hjälp av ett juridiskt ombud på din utlandsresa.

Är du borta i mer än 45 dagar behöver du teckna en fristående reseförsäkring då hemförsäkringen endast gäller de första 45 dagarna.

Kontokortföretagens försäkring

När du betalar minst hälften av din resa med ett betal- eller kreditkort som Mastercard, Visa, Eurocard, American Express och Diners ingår en reseförsäkring.

I reseförsäkringen ingår oftast ersättning för försenat bagage, försenad ankomst till resmålet, ersättning för invaliditet/dödsfall och ibland ersättning vid avbokningar när du inte kan resa på grund av sjukdom eller allvarliga händelser i hemmet.

Giltighetstid för försäkringen är vanligtvis upp till 60 eller 90 dagar.

Kontakta gärna din bank för att få mer information om reseförsäkringen som är kopplad till ditt kort.


Svenska reseförsäkringsbolag

Folksam, Länsförsäkringar, IF, Europeiska ERV, Gouda, Trygg Hansa, Solid Försäkring, Moderna Försäkringar och Dina Försäkringar erbjuder alla reseförsäkringar för privatpersoner.

Använd tabellen ovan för att komma direkt till respektive försäkringsbolags webbsida.

Viktigt! Konsument.se ger oberoende ekonomisk vägledning för konsumenter och sammanställer endast information om olika försäkringsbolag. Rankingen är baserad på populariteten hos Konsument.se besökare.


Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa reseförsäkringen 2024 (bäst i test)?

Använd får jämförelsetabell högst upp på sidan för att hitta den bästa reseförsäkringen just för dig och dina behov.

Hur mycket kostar en reseförsäkring?

Priset varierar beroende på vilken typ av försäkring du väljer. Om du tecknar en hemförsäkring där reseskydd ingår beror priset på var i landet du bor, hur stor boytan är, hur många personer ni är i hushållet, vilken självrisk du väljer och om du vill betala försäkringen per helår eller halvår. Tecknar du en reseförsäkring utöver hemförsäkringen beror priset dels på hur länge du ska vara borta, om försäkringen ska gälla utanför Europa, samt om du kommer att ägna dig åt ”riskfyllda aktiviteter” såsom t.ex. bergsklättring, bungyjump eller dykning.

Behöver jag en reseförsäkring?

Om du redan har en hemförsäkring så har du normalt en grundläggande reseförsäkring. Om du har tänkt att vara utomlands under en längre tid eller är att ägna dig åt särskilda aktiviteter så kan du överväga en utökad reseförsäkring.

När bör jag teckna en separat, fristående reseförsäkring?

Du bör komplettera din hemförsäkring med en reseförsäkring när du:

Är utomlands i mer än 45 dagar
Ägnar dig åt extremsporter som dykning, bergsklättring eller offpiståkning
Kommer att jobba eller studera i ett annat land
Är gravid och reser efter graviditetsvecka 28


Övriga frågor och svar

Ingår avbeställningsskydd i hemförsäkringens resskydd?

Huruvida avbeställningsskydd och ersättningsresa ingår i reseskyddet beror på vilket försäkringsbolag du tecknat din försäkring hos. Ingår det inte i din försäkring kan du komplettera med en tilläggsförsäkring där avbeställningsskydd och ersättningsresa ingår.

Med en avbeställningsförsäkring kan du välja själv om du vill försäkra hela eller delar av reskostnaden. Det innebär att du kan få ersättning för transfer, hyrbil, hotellkostnader och andra kostnader som du haft i samband med bokandet av resan.

Jag har hemförsäkring via facket. Gäller samma villkor som om jag tecknat försäkringen via ett försäkringsbolag?

Ja. Flera fackförbund samarbetar med försäkringsbolag för att kunna ge sina medlemmar fördelaktiga priser på olika typer av försäkringar. Unionen har ett samarbete med If och ST samarbetar med Trygg Hansa medan Kommunal, Handels och Elektrikerförbundet har ett samarbete med Folksam.
Att du tecknat en hemförsäkring via ditt fackförbund är samma sak som om du tecknat den direkt hos försäkringsbolaget.

Besök ditt fackförbunds webbplats eller ta kontakt med deras kundtjänst om du vill veta mer om vilka försäkringar ditt fackförbund erbjuder eller för att ta reda på vad som ingår i försäkringen du redan har.

Varför EU-kort från Försäkringskassan?

Med EU-kortet, även europeiska sjukförsäkringskortet, har du rätt till nödvändig sjuk- och tandvård när du är i ett EU/ESS-land eller Schweiz. Det gäller för:

  • akutsjukvård eller vård som orsakas av kronisk sjukdom och som du inte kan vänta med att bli behandlad för tills du kommer tillbaka till Sverige.
  • behandling hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Som innehavare av ett EU-kort har du rätt att betala lika mycket för sjuk- och tandvård som de som bor i landet. Det brukar röra sig om en patientavgift som du får stå för själv.

I några länder behöver du ligga ut med pengar för hela vårdkostnaden för att sedan begära ersättning hos landets motsvarighet till Försäkringskassan. Hinner du åka hem innan vänder du dig till Försäkringskassan i Sverige. Kom ihåg att spara alla kvitton för behandlingar och medicinering.

I Schweiz och Liechtenstein krävs, förutom att du har ett svenskt EU-kort, också att du är medborgare i ett EU/EES-land eller i Schweiz.

Kortet är giltigt i 3 år efter utfärdandedatum och kortet är personligt. Det kan ta upp till 10 dagar att få hem det så Försäkringskassan uppmanar den som ska resa att beställa kortet i god tid innan avfärd.

Kortet är gratis och kan beställas kostnadsfritt via Försäkringskassan.

EU-kortet är giltigt i följande länder (2017-08-24): Grekland, Frankrike, Finland, Estland, Cypern, Danmark, Bulgarien, Belgien, Malta, Luxemburg, Litauen, Liechtenstein, Lettland, Italien, Kroatien, Island, Irland, Spanien, Slovenien, Portugal, Rumänien, Schweiz, Polen, Norge, Slovakien, Nederländerna (Holland), Storbritannien, Tyskland, Tjeckien, Österrike och Ungern.

Ger EU-kortet tillräckligt skydd?

EU-kortet ger t.ex. inte rätt till ersättning för hemresor med ambulansflyg. Se därför till att teckna en separat reseförsäkring eller ta reda på om detta ersätts av reseförsäkringen som ingår i din hemförsäkring.

Krävs läkarintyg om jag blir sjuk och inte kan åka?

Försäkringsbolaget som ska ersätta dig för resan kan kräva att du bifogar ett läkarintyg. Intyget bör bestå av uppgifter som rör din diagnos och datumet för när undersökningen genomfördes eller behandlingen påbörjades.

Har ni haft inbrott hemma, brand i bostaden eller någon annan större skada på egendomen som gör att ni måste avboka er resa brukar försäkringsbolaget vilja ha en kopia på polisanmälan som upprättades i samband med incidenten.

Gäller hemförsäkringen vid studier utomlands?

Reseskyddet som du får via hemförsäkringen gäller för fritidsresor och inte när du reser utomlands för att jobba eller studera. Du kan därför behöva en annan typ av försäkring vid utlandsstudier.

Du kan antingen teckna en försäkring (om en sådan erbjuds) via din skola i utlandet eller via ett av våra svenska försäkringsbolag. Här är några försäkringar som är skräddarsydda för studenter:

  • Gouda Studera utomlands
  • Europeiska ERV Student
  • TryggHansa Utlandsförsäkring för dig som student eller aupair
  • IF People Abroad
  • Folksam Utlandsstudieförsäkring

Om du går ett program utomlands via svenskt universitet eller högskola som utbytesstudent gäller Student UT-försäkringen. I den ingår reseförsäkringsskydd och personskadeskydd. Försäkringen är gratis och gäller dygnet runt. Försäkringen tecknas av din högskola ihop med Kammarkollegiet.

Läs mer på Kammarkollegiet Studentförsäkring

Viktigt! Om du struntar i att teckna en försäkring kan du själv få stå för kostnader som uppkommer om du blir akut sjuk eller är i behov av vård. Som student finns möjlighet att låna till din reseförsäkring via Centrala studiestödsnämnden (CSN). Hur mycket du kan låna beror på hur lång terminen är. Du kan endast låna till försäkringen de veckor som du har ordinarie lån och bidrag.

Gäller reseförsäkringen om UD avråder från resa?

När säkerhetssituationen på grund av politiska oroligheter, specifika hot, våldsamheter eller risk för allvarlig smittspridning bedöms som mycket farlig kan Utrikesdepartementet avråda från resor till ett land eller delar av ett land.

I regel gäller inte reseförsäkringen om du reser till ett land som UD avråder dig från att åka till. Vill du ändå resa kan du behöva en separat reseförsäkring annars reser du oförsäkrad på egen risk.

Vänd dig till ditt försäkringsbolag om du har en hemförsäkring för att kontrollera vad som ingår i reseskyddet eller kontakta ett företag som tillhandahåller reseförsäkringar .

På Utrikesdepartementets hemsida hittar du en lista över vilka länder eller delar av länder UD avråder från resor till.

Vad är ett resebevis?

Ett resebevis är precis som det låter – ett bevis på att du har en hemförsäkring. Beviset kan du fylla i via nätet och skriva ut själv eller kontakta ditt försäkringsbolag som skriver ut det åt dig och skickar det till din folkbokföringsadress.

Behöver jag en reseförsäkring för att hyra bil utomlands?

Nej. När du hyr bil hos de vanligaste biluthyrarna Avis/Budget, Hertz, Alamo, Sixt, Thrifty m. fl ingår generellt en trafikförsäkring i priset. Om du vållar en olycka ersätter trafikförsäkringen skador på det andra fordonet och skador på personen du kolliderade med.

Trafikförsäkringen ersätter inte skador på den egna hyrbilen. Blir du skadad kan din svenska olycksfallsförsäkring gälla. Kolla upp innan du åker om du har en sådan.

Om du förlorar ditt bagage under redan ersätter din svenska hemförsäkring och/eller kontokortsföretagens försäkring förlorat bagage.

Vad är ett Grönt kort?

Om du tar med din egen bil utomlands måste du i vissa länder uppvisa ett ”Grönt kort”. Kortet är ett bevis på att din bil har en trafikförsäkring.

Grönt kort behövs i följande länder: Turkiet, Ryssland, Vitryssland, Moldavien, Montenegro, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Israel, Iran, Marocko, Makedonien, Ukraina och Tunisien.

Det Gröna kortet beställer du kostnadsfritt på respektive försäkringsbolags hemsida eller via telefon.

Jag är gravid och ska resa utomlands. Är det något särskilt jag ska tänka på?

Hur långt gången du är framgår inte av din fråga, men generellt kan man säga att ju närmare du kommer ditt beräknade förlossningsdatum, desto viktigare är det att kontrollera ditt försäkringsskydd när du ska resa.

Reseskyddet i hemförsäkringen och separat tecknade reseförsäkringar ersätter  i regel kostnader vid olycksfall och akut sjukdom till och med graviditetsvecka 28. Är du längre gången finns det speciella reseförsäkringar som ger dig skydd efter vecka 29.

Obs! Ska du flyga under graviditeten har flygbolagen olika bestämmelser när det kommer till resor för gravida. De allra flesta flygbolag tillåter gravida att flyga till och med vecka 34-36 men då kan det också ställas krav på läkarintyg.


Vid akut sjukdom eller skada utomlands

Ring SOS International på +4686704000 om du har skadat dig eller blivit allvarligt sjuk och befinner dig på sjukhus. SOS International är Länsförsäkringars larmcentral som du kan nå dygnet runt, alla dagar.


Referenser

  1. Resebarometern 2018“. Vagabond/Europeiska ERV
  2. “Gröna kortet”. Motormännens Riksförbund.

Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag. Erik har mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-05-27 av Erik Gustafsson