Vad betyder det att kronan blir starkare?

Man hör ofta på nyheterna att valutorna rör sig upp och ner. Ena dagen försvagas kronan mot dollarn och dollarn blir starkare mot Yen. Andra dagen blir kronan starkare mot dollarn igen. På kort sikt så gör inte valutaförändringarna så mycket för oss som konsumenter men på lång sikt så betyder det väldigt mycket. Den senaste tiden har kronan blivit allt svagare mot bland annat världsvalutan Dollar, men nu rapporteras det igen om att kronan stärks. Här går vi igenom vad en starkare krona innebär för dig som konsument.

Vad som händer för privatekonomin när kronan blir starkare

Om vi för enkelhetens skull säger att 1 dollar kostar 10 kronor att köpa så betyder framför allt något för dig som privatperson när du ska ut och resa. Du kan köpa en tröja i USA för 10 dollar och betalar då motsvarande 100 svenska kronor.

Kronan stärks mot dollarn

Om däremot kronan blir starkare, rejält mycket starkare, och du istället kan köpa 1 dollar för 8 kronor, så blir det stor skillnad för semesterkassan. En tröja för 10 dollar kostar nu bara 80 kr att köpa. Det kan låta mycket med en förändring på 2 kr per dollar och det är mycket, på kort sikt. Men i maj 2008 stod dollarn så lågt som på 5,83 kr för 1 dollar.

Billigt att resa och investera

Mitt i finanskrisen var det alltså väldigt billigt att resa till USA för att shoppa. Men det var också väldigt billigt att köpa en semesterlägenhet i ett land som tar emot dollar som valuta. I USA var det dessutom en stor nedgång på bostadspriserna på den tiden vilket gjorde det extra billigt för den som ville köpa ett semesterboende i USA.

Men riskfyllt att spekulera

Nu får man inte glömma att just då fanns det inget som talade för att dollarn skulle vända upp till nivåer som idag, 8-9 kr per dollar, och problemet med att spekulera i valutor och andra tillgångar är att man aldrig vet om eller när priserna går upp eller ner.

En starkare krona är dåligt för fondsparandet

Den starkare kronan må vara bra för semesterresan men den är dessvärre dålig för den som sparar i fonder. Många fonder, globalfonder, USA-fonder med flera är nominerade i dollar. Det betyder att värdet på fonderna, eller deras NAV-kurs, värderas i dollar. Om då svenska kronan blir starkare så minskar värdet på dollarn jämfört med våra pengar. Därmed minskar också värdet på den fond du investerat i.

Aktiemarknaden och valutan

Om du har investerat i en världenfond som exempel och den globala aktiemarknaden stiger med 10% så har du alltså fått en avkastning eller värdeökning på 10%. Men om dollarn samtidigt sjunker i värdet mot kronan med 15%, kronan blir starkare, så minskar värdet på din fond 15%. Totalt har du alltså gått -5% trots att aktiemarknaden stiger.

Realisera sina tillgångar

Nu är det först när du har sålt ditt innehav i en fond, realiserat tillgången, och du får ut pengarna som du faktiskt har vunnit eller förlorat något. Se därför till att alltid ha en långsiktig plan med ditt sparande och bryt inte den planen bara för att du ser några röda siffror.

Valutan och företagen

Det intressanta är att kronans förändring mot stora valutor som dollarn har motsatt effekt för många företag i Sverige. När det blir bättre för oss privatpersoner att köpa saker utomlands, så blir det sämre för många företag i Sverige. Anledningen är att 60% av Sveriges BNP består av export, alltså företagen säljer varor och tjänster till andra länder. En starkare krona gör alltså livet sämre för den som säljer varor utomlands.

Exempel på valutaeffekter för exportföretag

Vi antar att ett företag säljer bilar till andra länder, i det här fallet bara till den gigantiska ekonomin USA. Varje bil säljs för 100 dollar, anledningen till valutan är att amerikanarna vill veta att bilarna kostar 100 dollar oavsett vad som händer med valutan i ett litet land som Sverige. 100 dollar ger idag cirka 900 kr till företaget. När kronan stärks så ger 100 dollar istället bara 800 kr till företaget. Med andra ord så kommer en starkare krona att radera ut lönsamheten hos många svenska företag.


Sidansvarig

Konsument.se
Konsument.se

Senast uppdaterad: 2019-04-05 av Konsument.se