Ofta läser man om hur du ska kunna spara pengar, sänka kostnader och få en bättre ekonomi genom att hushålla med dina resurser. Även om det är klokt att omförhandla avtal med jämna mellanrum, ta hjälp av låneförmedlare och inte nöja sig med dyra lösningar från sina leverantörer så finns det en annan väg till mer pengar också. Att få mer pengar i plånboken varje månad kan kännas tufft men är ofta lättare än du tror, här har vi samlat 4 bra tips.
Löneförhandla
Du har lagstadgad rätt att omförhandla din lön en gång per år med din arbetsgivare. Det många inte tänker på är att det går att löneförhandla oftare än så. Många företag har prishöjningar på halvårsbasis så varför inte försöka löneförhandla var sjätte månad. Även om chefen säger nej så kan du alltid ställa frågan. Det minsta du ska göra är att vara väl förberedd inför den årliga löneförhandlingen. Gör så här:
- Samla på dig argument för varför du har gjort ett bra jobb
- Ta fram exempel på där du bidragit till verksamhetens framgång
- Ta med statistik på din övertid om du har haft hög arbetsbelastning under året
- Ta fram siffror från facket eller liknande så du kan jämföra din lön med andra i samma roll som dig
- Nöj dig inte med första bästa erbjudande utan kräv mer och sätt upp ett minsta mål som du är nöjd med
Extrajobba med något du gillar att göra på fritiden
Det finns många möjligheter att förena nytta med nöje. Om du tycker om träning så kan du söka extrajobb som instruktör på lokala gym. De behöver ofta personal inom allt från spinning till styrketräning och vattengympa. Gillar du hästar kanske du kan bidra i det lokala ridhuset och få betalt för det på något sätt.
Näringslivet och kommunen
Om du är intresserad av näringslivsfrågor så kan du ofta engagera dig i en styrelse och få arvode för det. Kommunerna har många roller inom allt från kontaktperson till god man som både bidrar till lokalsamhället och ger dig pengar i plånboken. Är du politiskt aktiv så kan du satsa på en roll i något kommunalt utskott, att kombinera politiskt intresse med extra pengar är det få som tänker på men behovet av förtroendevalda är större än man tror.
Sälja gamla saker
De allra flesta har hundratals gamla saker hemma som aldrig kommer till användning. Istället för att låta dem ligga och skräpa eller kasta dem så kan du pröva att sälja sakerna. En gammal dator kanske du får några hundralappar för och slipper åka till tippen med. Barnkläder ger inte så mycket per styck men ofta har man en kasse med plagg som kan säljas. Innan du vet ordet av så har du tjänat en tusenlapp eller två på att sälja småsaker.
Rekommendera produkter och tjänster
Om du tycker om en vara eller tjänst så finns det många gånger möjlighet att rekommendera denna till dina vänner och bekanta och få betalt för det. Det kan vara att tipsa om enkla saker som blombud eller inredningsbutiker och få några procent i betalt på allt dina vänner handlar för.
Samarbeta med lokala företag
Det kan också vara lokala företag som tryckerier eller bilmekaniker som kan ge dig ett arvode för att du tipsar om dem. Fundera på vilka företag, produkter och tjänster som du använder själv och uppskattar, skriv ner dessa på en lista och börja se fråga alla om möjligheten att rekommendera kunder till dem. Har du lite tur så tipsar du in återkommande kunder till företagen och bygger på så vis upp ett passivt inkomstflöde som kan finansiera din nästa semesterresa.