Det finns många råd att läsa om hur man ska göra för att spara ihop till 1 miljon kronor. Oavsett vilken väg du går så kommer alla att gå via det självklara, du måste lägga pengar på hög varje månad. Om du inte sparar så når du inte målet, det är ett faktum. Beroende på hur du sparar och vilken avkastning du får så tar det olika lång tid att nå den där miljonen. Här har vi tagit fram fyra vanliga sätt att spara ihop miljonen och vad du kan tänka på för varje alternativ.
Hur lång tid tar det att nå en miljon?
Om du sparar 1.000 kr varje månad och får en årlig avkastning, efter skatter och avgifter, på 8% så når du en miljon kronor under ditt 26 sparår. Du kan räkna på olika sparbelopp och räntesatser genom att använda en ränta-på-räntakalkylator. Det är ganska uppenbart att när räntan då får på dina pengar är hög så går det fortare att spara ihop ett stort belopp än när räntan är låg. Frågan är då vilken väg man ska ta för att få så hög ränta eller avkastning som möjligt?
Spara i utdelningsaktier
Ett vanligt råd är att spara i så kallade utdelningsaktier. Det är alltså aktier där bolagen har tydliga policys om att dela ut en stor del av sin vinst varje år till sina aktieägare. De behöver också vara lönsamma och gå med vinst för att det ska finnas pengar att betala ut varje år. Tanken är att dessa bolag ska vara stabila kassakor, du ska få en viss värdeökning på aktien varje år, på lång sikt, och samtidigt ska du få en aktieutdelning, en slags extra ränta på dina aktier, varje år.
Är utdelningen något extra eller kostar den?
Företaget tar inte ut någon avgift för att göra en aktieutdelning så det finns inga kostnader i den bemärkelsen i att välja utdelningsaktier. Däremot så har alla val en alternativkostnad. De som är skeptiska till utdelningstunga aktier på börsen säger att istället för att tömma kassan varje år och göda sina aktieägare så hade de här bolagen kunnat satsa på tillväxt. En full kassa skulle då kunna investeras i innovationer, försäljning och att växa som bolag för att bygga ett större värde än några procent i aktieutdelning.
Spara i tillväxtaktier
Alternativet till att spara i de aktier som lovar utdelningar skulle kunna vara att satsa på tillväxtaktier. Det är bolag som inte har för avsikt att dela ut vinster, tvärtom så vill de återinvestera sitt överskott i att få företaget att växa kraftigt. Om de lyckas så kan de ge väldigt mycket mer än några procent utdelning, det finns bolag som har haft en utveckling på tusentals procent över ett par år.
Nackdelen med tillväxtaktier
De här bolagen för dock med sig andra typer av risker som man bör fundera på. Ett bolag som ska bli riktigt stora och starka brukar nå sina investerare genom att lyfta upp förväntningarna om vart de är på väg. För att väja bort utdelningarna så behöver du ha en tro på att aktiekursen över tid ska gå upp längt mycket mer. Om bolaget är lönsamt idag och återinvesterar sina vinster i en tydlig och bra plan på att nå tillväxt så kan det här vara ett intressant alternativ.
Spara i förhoppningsaktier och innovationsbolag
Nästa nivå efter tillväxtaktierna är de som ofta kallas för förhoppningsbolagen. Det är företag som har en affärsidé eller till och med en produkt. De kanske till och med har en försäljning men de har ett negativt kassaflöde. Deras intäkter är alltså lägre än kostnaderna i företaget och de lever just nu på investerarnas pengar istället för sina kunders, som det ska vara i förlängningen.
Risker med förhoppningsbolagen
Möjligheterna med de här bolagen är förstås att man ska plocka russinen ur kakan och hitta just det företaget som bryter igenom isen och växer sig enormt stora på kort tid. Den där 30-miljonersordern kommer till slut och aktien rusar med hundratals procent på någon månad. Som ni hör på resonemanget så är det här ett långskott och de allra flesta bolagen som inte gör någon vinst idag kommer inte att göra vinst imorgon heller.
Risker och avkastning
Kom ihåg att all möjlig avkastning över riskfri ränta innebär risker. Ibland går det bra och riskerna blir avkastning. Ofta blir det inte så, riskerna blir till förluster. För den som inte alls vill ta risker så finns ränta på bankkonton.