Krav för bolån – Fast anställning

Idag ställer bankerna allt högre krav på dig som vill söka ett bolån. Grunden till detta är de nya kraven på amortering som infördes 1 mars 2018, vilka gör att bankerna vill att du som låntagare ska ha en långt mer stabil ekonomi än vad som tidigare krävdes.

Sveriges Radio har i en rundringning sett att ett flertal av de större bankerna oftare kräver fast anställning och även att båda låntagarna i ett par ska ha fast anställning.

Amorteringskravet

Amorteringskrav infördes 2016 på minst 1 procent om du har lån på 50 – 70 procent av värdet på din bostad. Är lånet på 70 – 85 procent av bostadens värde krävs amortering på 2 procent årligen av bostadens värde. Många fick då relativt mycket högre belopp att amortera än de haft innan.

Amorteringskraven blev återigen hårdare 1 mars 2018 och innebär nu att om du har ett lån som understiger beloppet av familjens totala årsinkomst gånger 4,5 påverkar inte de nya reglerna dig.

Belånar du däremot mer än 4,5 gånger ditt hushålls inkomst ska du totalt amortera 3 procent av bostadens värde, vilket för flertalet av oss är mycket pengar i boendeekonomin.

Det är därmed svårare att låna till boende och färre av oss har råd.

Om jag får avslag på min bolåneansökan

Har du ansökt om bolån och fått avslag kan det bero på ett flertal saker som är bra att känna till:

  • Dina inkomster är förstås viktiga. Finns inte tillräckliga marginaler får du avslag på ditt lån
  • Du saknar fast anställning
  • Både du och din partner saknar fast anställning
  • Du har en projektanställning eller annan anställningsform där din framtida inkomst inte går att bedöma
  • Du har ett nystartat företag. Även då är din framtida inkomst svår att beräkna och du har ingen historik att se tillbaka på
  • Du har för många smålån och krediter som sänker din kreditvärdighet

Är loppet kört om jag har fått avslag på min ansökan?

Om du har fått avslag på din bolåneansökan kan det vara svårt att få den beviljad genom en omprövning. Däremot kan du vända dig till andra banker och låneinstitut. De finns en möjlighet att de bedömer din kreditvärdighet annorlunda.

Ta reda på motiveringen till att du fått avslag och se vad du kan göra för att förbättra dina möjligheter. Även om du saknar fast anställning finns det andra aktörer som kan bevilja ett bolån. Exempel på sådana är Marginalen Bank och Bluestep. Du kan även ta hjälp av en bolåneförmedlare som Mitt Bolån. Där kan du få hjälp med hela din ansökan, från förarbetet till förhandling av räntor.

Några saker du kan göra är:

  • Att rensa i din ekonomi. Genom att avsluta gamla, färdigbetalade krediter höjer du din kreditvärdighet.
  • Minska dina fasta kostnader genom att omförhandla avtal med exempelvis elbolag, försäkringsbolag med flera
  • Om du kan skaffa en fast anställning ökar dina möjligheter att få lån
  • Gör din läxa igen på bostadsmarknaden och se vad du kan kompromissa med. Ta reda på vilken bostad du faktiskt har råd med
  • Jämför olika banker innan du söker bolån igen

Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Anders Larsson