Se pris för att försäkra din katt
Jämför kattförsäkringar
Se billigaste kattförsäkringen
Teckna en kattförsäkring online
Populärast kattförsäkring på Konsument.se
Den populäraste kattförsäkringen på Konsument.se är Lassie. De erbjuder tre olika försäkringspaket som passar olika behov och plånböcker. Du har alltid fri tillgång till en digital veterinär och slipper ligga ute med pengar onödigt länge tack vare direktreglering eller snabba utbetalningar. Lassies kattförsäkring har ingen bindningstid så du är fri att testa (och ändra dig).
Jämför och hitta den bästa kattförsäkringen
Hitta den bästa kattförsäkringen för dig och din katt. Beräkna kostnaden för att försäkra din katt på respektive webbplats. Kom ihåg – du som konsument alltid har en ångerrätt på 14 dagar. Jämför kattförsäkring nedan.
Kattförsäkring | Egenskaper | Nästa steg | |
---|---|---|---|
Högt rankade djurförsäkring 3 år i rad Marknadens högsta ersättning för veterinärvård Snabb hjälp varje dag 08-22 | Se ditt pris → | ||
Hög ersättning för veterinärvård (upp till 160 000 kr) Försäkrar alla katter – unga som gamla Obegränsat med samtal till FirstVet | Se ditt pris → |
Vården av sjuka djur, och framförallt husdjur, har förändrats mycket under de senaste decennierna. Bland våra husdjur gäller det kanske särskilt för katten. Katten har gått från att vara en nyttig råttjagare på bondgårdar som vanligtvis levde fritt i ladugården eller i stallet till att vara en familjemedlem, utställningskatt och avelsdjur. Idag är det en självklarhet för många att katten har en försäkring, både veterinärvård och livförsäkring. Att vi i dagsläget även kan teckna bättre veterinärvårdsförsäkringar är tack vare att veterinärvården både utökats och utvecklats. Som ett exempel kan många veterinärkliniker i dag göra magnetröntgen, datortomografi och scintigrafi. Utbudet av försäkringsbolag som erbjuder bra försäkringar för katter har också ökat. Det gör att du idag ganska enkelt kan välja bästa kattförsäkring. Trots detta är dock bara ca 30 % av alla svenska katter försäkrade.
Måste man försäkra sin katt?
Det är frivilligt att försäkra sin katt, men alla katter löper risken att bli sjuka eller råka ut för en olycka någon gång i livet. Om du själv blir sjuk betalar du i det närmaste bara en billig symbolisk summa för vård, nästan all kostnad tas av skattepengar. Så är det inte för husdjur, där betalar du den verkliga kostnaden.
Det är svårt att förutse hur höga dessa kostnader kan bli då det finns ett mycket stort spann beroende på sjukdom, vård och medicinering. Men även relativt enkla ingrepp kan kosta tiotusentals kronor. Om du inte har så mycket pengar och inte har bästa kattförsäkring måste du vanligtvis avliva katten, och det är för de flesta ett mycket tungt beslut. För att inte behöva ställas inför det beslutet är en billig kattförsäkring för åtminstone veterinärvård och medicin en låg kostnad för att kunna behålla din katt.
Precis som för alla andra försäkringar är det avsevärd skillnad på premier beroende på bolag, ras på katten, ålder på katten och så vidare. Som regel kan man dock säga att den billigaste kattförsäkringen oftast kostar runt en till två hundralappar per månad, vilket innebär att de allra flesta kan ha råd med en grundläggande försäkring.
Grunden: Veterinärvårdsförsäkring
Även den billigaste kattförsäkringen har en del som ersätter kostnader för veterinärvård i botten, men trots det med relativt stora skillnader. Många bolag har olika premier för olika raser, som då i sig bygger på statistik om olika rasers sjukdomsbild. Försäkringen har ett tak på den maximala summan som betalas ut, och den ligger ofta i intervallet 25 – 50 000 kronor. Dessutom kan du hos många bolag välja vilken nivå du vill ha på självrisken. En lägre självrisk ger högre premie och tvärtom.
Om en katt blir upprepat sjuk under en tidsperiod har nästan alla bolag en karensberäkning, som innebär att när katten blir upprepat sjuk får du bara en fast självrisk. Antag att en katt blir sjuk och du betalar självrisk. Om katten blir sjuk igen inom exempelvis tre månader slipper du den fasta självrisken. Tiden som gäller kan variera från bolag till bolag.
Vissa bolag har en åldersberoende kattförsäkring. Detta innebär att ersättningen sjunker efter en viss ålder, till exempel 7 år, och sjunker sedan år för åt ju äldre katten blir. Andra bolag gör inga åldersavdrag alls, särskilt om katten varit försäkrad sedan den var liten, oftast tolkat som att den försäkrades före 12 veckors ålder.
Du bör vara uppmärksam på villkoren när det gäller mer avancerade ingrepp som operationer, röntgen och rehabilitering. Här skiljer sig ofta villkoren åt mellan bolagen.
Livförsäkring
En vanlig standarddel i många bra kattförsäkringar är en livförsäkring. Utformningen skiljer sig åt mellan olika bolag, men grundprincipen är oftast att upp till en viss ålder ersätts katten med ett visst belopp, men det beloppet sjunker med ökande ålder.
En tanke med livförsäkringen är förstås att det skall ge möjlighet att köpa en ny katt, men du bör dessutom ta i beräkningen att en ny katt drar med sig andra kostnader som resor till och besök hos uppfödare, kanske begravning av den döda katten och så vidare. Om du har en meriterad katt eller om den har ett avelsvärde har du möjlighet att höja livförsäkringsbeloppet.
Medicinförsäkring
Medicinförsäkring ingår ibland och i andra fall är den ett tillägg. Den försäkringsdelen ger ersättning för receptbelagd medicin som din katt kan behöva. Även denna del har en självrisk och ett maxbelopp för vad du kan få ersättning för. Som vid alla andra försäkringar du tecknar måste du värdera nytta mot risk, men det kan vara värt att påpeka att mediciner, även till djur, kan vara mycket dyra, och redan självrisken kan vara nog så betungande. Skulle din katt få en sjukdom som kräver medicin kan det vara en lättnad att få en del av kostnaden ersatt.
Tillägg
De allra flesta bolag har olika typer av tillägg som du kan välja till för att få ett bättre skydd för din katt. En del av tilläggen nedan ingår ibland i vissa standardpaket, men oftast kan du välja till efter eget val.
Trygghetspaket – Många som har husdjur som katt oroar sig över vad som skall hända med katten om de blir sjuka. Då finns en trygghetsförsäkring som i princip betalar för kattpensionat under en viss tid. Tiden är inte oändlig, men ger i alla fall tid till att ordna så att katten får ett nytt hem om du inte kan ta hand om den mera. Trygghetspaketet ger ofta ersättning för om du måste avbryta eller avboka en resa på grund av sjukdom eller olycksfall med katten.
Akupunktur – Det finns flera bolag som identifierar akupunktur som en accepterad behandlingsform och medger ersättning för det. För en del bolag ingår det i veterinärförsäkringen (grundförsäkringen), men ofta är det ett tillägg.
MR/CT/Scint – Några av de undersökningar som kommit starkt de senaste åren är MR(magnetröntgen), CT (datortomografi) och Scintigrafi. De båda första är metoder som påminner om röntgen. Den senare metoden bygger på att ge katten ett radioaktivt ämne. Olika ämnen ansamlas i olika organ i kroppen, och genom att välja ”rätt” ämne och mäta gammastrålningen kan veterinärerna få en slags bild av organet. Det här är ganska dyra undersökningar, och de ingår oftast som en tilläggsförsäkring.
Rabatter
Det är vanligt att om du tecknar en kattförsäkring före en viss ålder på katten, vanligtvis efter sex veckor och innan tolv veckor, får du någon typ av rabatt. Rabatten kan vara ett lägre kattförsäkring-pris under första året eller liknande.
Avelsförsäkring
För dig som sysslar med avel finns ofta speciella försäkringar. De skyddar bland annat mot dolda fel, vilket kan vara att du har sålt en katt som visade sig ha ett fel och köparen vill nu ha ersättning.
Rådgivning
Idag har du även möjlighet att få kostnadsfri rådgivning hos olika försäkringsbolag. Har du kattförsäkring hos bolaget kan du genom telefonrådgivning ställa frågor om din katts hälsotillstånd eller om du bara undrar över något. En veterinär ger dig då råd om eventuell behandling eller om du bör uppsöka en klinik. Men tänk på att detta är rådgivning och inte någon behandlingsform. Om din katt är sjuk bör du besöka en veterinär för att få rätt diagnos.
Vanliga frågor och svar
Vilken är den bästa kattförsäkringen 2024 (bäst i test)?
Den bästa kattförsäkringen för dig och din katt kan du hitta genom att använda vår jämförelsetabell högst upp på sidan.
Hur fungerar självrisken?
De flesta bolag har en modell med fast belopp + X % av överskjutande. Exempel: En försäkring har en självrisk på 2 000 kronor + 20 % av överskjutande kostnad. En operation på 20 000 kronor har då först en självrisk på 2 000 kronor. Sedan tillkommer 20 % av 20 000 – 2 000 = 20 % på 18 000 kronor vilket ger en ytterligare kostnad på 3 600 kronor. Den totala självrisken blir alltså i detta fall 2 000 + 3 600 = 5 600 kronor. Nu har de flesta bolag en karenstid för den fasta delen. Om karensdelen till exempel är 180 dagar betalar du under den tidsperioden bara den fasta självrisken en gång, även om det behövs flera besök hos veterinär.
Behöver verkligen en innekatt försäkras?
En innekatt lever ett liv som normalt är mindre olycksdrabbat än en utekatt. En utekatt har till exempel trafiken som ett riskmoment, vilken tyvärr tar många kattliv. De riskerar också att skadas i kattslagsmål, bli bitna av hundar och många andra faror som innekatten slipper. Å andra sidan är ingen katt förskonad från sjukdomar av olika slag. Det finns en hel del olyckshändelser som kan drabba innekatter och som kan få ödesdigra konsekvenser, som till exempel att svälja olämpliga saker. En oskalad hasselnöt som katten har svalt medför i princip alltid operation. Bästa sättet att skydda dig och din katt är en försäkring som passar just din katts livssituation.
Behöver jag ett veterinärintyg för att försäkra katten?
Vissa bolag kan kräva det när du tecknar en försäkring eller om du vill ändra den. Det kan handla om att du vill teckna ett högre livförsäkringsbelopp eller om det är en importerad katt. Om katten varit skadad eller sjuk innan behövs däremot vanligtvis en hälsodeklaration som du ger till bolaget om kattens hälsohistorik. Detta kan du oftast ge både skriftlig och muntligt beroende på vilket som passar dig bäst.
Övriga frågor och svar
Vad ska jag tänka på när jag väljer kattförsäkring?
Det kan ibland vara svårt att tränga igenom försäkringsvillkor, men när du jämför priser från olika bolag måste du förstås även göra en värdering av innehållet för att kunna bedöma om det är en av de bästa kattförsäkringarna för dig och din katt. Några av de punkter som du bör kontrollera är:
- Självrisk – Utgå från ett fall, till exempel en operation som kostar 20 000 kronor. Beräkna självrisken för de bolag du är intresserad av. Den verkliga självrisken kan ibland ligga ganska högt.
- Undantag – Alla försäkringar har undantag. Ett exempel kan vara antalet kejsarsnitt som ingår i försäkringen. Ett annat vanligt undantag är krav på vissa vaccineringar. Ytterligare ett undantag som många missar är att akut tandvård oftast ingår, men tandsten och tandlossning gör det inte normalt inte. Det finns även vanligtvis undantag för beteenderubbningar och andra lynnesstörningar.
- Dödsfall – Det är normalt att ersättning vid dödsfall sjunker med ökande ålder. Läs på ordentligt så att du ser vad den delen är värd. För en mycket gammal katt kanske det inte är meningsfullt med dödsfallsförsäkring. Om du har en katt som exempelvis meriterat sig på utställningar kan det vara meningsfullt att utöka försäkringen, särskild dödsfallsdelen.
- Rasbundna undantag – Det finns vissa sjukdomar som är vanligare hos vissa raser. Ofta har försäkringsbolagen friskrivningar eller begränsningar i behandling av dessa sjukdomar.
Slutligen vill vi på Konsument.se poängtera hur viktigt det är att du jämför pris så att du hittar den billigaste kattförsäkringen för dig och din katt.