Långivare

Bästa långivare i Sverige
Nya och mer udda långivare
Långivare som “aldrig” säger nej
Ansök snabbt och få besked direkt

Bästa långivaren 2024

Den bästa långivaren hittar du via Lendo. Genom att de samarbetar med ett stort antal olika seriösa aktörer så kan du enkelt jämföra lån på upp till 600 000 kr och få lägsta möjliga individuell ränta. Du ansöker snabbt, på bara 2 minuter, och får se långivarnas erbjudanden direkt utan att förbinda dig till något.

Konsument.se rekommenderar Lendo.

Hitta långivare via Lendo →

Alternativ långivare

Fairlo är en alternativ och något udda långivare som erbjuder en flexibel kredit upp till 70 000 kr. Krediten har ingen uttagsavgift eller uppläggningsavgift men högre ränta än ett vanligt privatlån. Du ansöker snabbt digitalt och får ett lånebesked direkt på skärmen.

Ansök nu hos Fairlo →


Lista: Jämför alla bra långivare med privatlån

Använd tabellen nedan för att se olika svenska långivare som erbjuder privatlån med förmånliga räntor och ansök med ett klick.

LångivareOmdömeLånebeloppLöptidRäntaAnmärkningNästa steg
Lendo
Lendo
10 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år5,20% - 33,93% OKAnsök nu →
Coop
Coop
15 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år5,20% - 16,95% NejAnsök nu →
Trygga
Trygga
5 000 kr - 600 000 kr1 - 20 år4,95% - 25,95% OKAnsök nu →
Enklare
Enklare
5 000 kr - 600 000 kr1 - 20 år5,07% - 33,46% OKAnsök nu →
Bank Norwegian
Bank Norwegian
5 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år8,61% - 29,07% NejAnsök nu →

Vi uppdaterar regelbundet uppgifterna men kontrollera alltid dagsaktuella villkoren med respektive långivare innan du ansöker om att låna pengar.


Lista: Jämför nya och udda långivare med snabblån

Här hittar du långivare som erbjuder snabblån med högre räntor men ibland med lägre krav.

LångivareBeloppNom. räntaLöptidAnmärkningUtan UCNästa steg
Fairlo10 000 kr - 70 000 kr20,00 - 29,00%3 mån - 8 år OK JaAnsök nu →
Ferratum1 000 kr - 50 000 kr43,99%3 mån - 8 år OK JaAnsök nu →
Brixo3 000 kr - 50 000 kr28,95%6 mån - 4 år Ja JaAnsök nu →
Lumify2 000 kr - 70 000 kr43,50%3 mån - 8 år Nej JaAnsök nu →
Flexkontot3 000 kr - 30 000 kr43,98%3 mån - 8 år Ja JaAnsök nu →
Binly2 000 kr - 50 000 kr43,50%3 mån - 8 år OK JaAnsök nu →
ViaConto1 000 kr - 30 000 kr43,50%3 mån - 3 år OK JaAnsök nu →
Credifi2 000 kr - 50 000 kr43,50%3 mån - 8 år OK JaAnsök nu →
Klara Lån5 000 kr - 500 000 kr6,48 - 39,50%1 - 8 år OK JaAnsök nu →
SMSPengar1 000 kr - 30 000 kr44,00%3 mån - 8 år OK JaAnsök nu →
Northmill Bank1 000 kr - 50 000 kr9,22 - 32,47%3 mån - 8 år OK NejAnsök nu →
Högkostnadskredit

Snabba lån är ofta högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se


En långivare är ett företag eller ett bolag, antingen privatägt eller statligt, som med tillstånd av Finansinspektionen förmedlar lån och krediter till privatpersoner och företag. Det finns olika typer av lån som passar olika tillfällen. Du kan ansöka om ett vanligt privatlån, som är pengar för till exempel nytt kylskåp, en renovering hemma eller annan personlig utgift, eller ett lån med säkerhet som till exempel ett billån som hjälper dig när du ska köpa ny bil. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet och kallas ofta för snabblån när det rör sig om mindre belopp och blancolån för högre summor.

Det finns flera långivare som erbjuder sina kunder snabblån, även kallade SMS-lån, där du som privatperson kan låna ett relativt litet belopp och få tillgång till pengarna snabbare än vid ett större lån. Vissa långivare har också möjlighet att hjälpa företag med lån till olika utgifter, kanske till ny företagslokal. En långivare kallas även ett bolag som förmedlar kreditkort eller andra former av mindre lån, det vill säga alltid när du inte betalar det du köper direkt utan får betala av din skuld på annat sätt.

En god idé innan du väljer att ansöka om ett lån är att jämföra olika långivare och deras villkor. Fundera noggrant på exakt hur stort belopp du behöver låna, för att inte låna för mycket. Kanske kan du börja med ett lägre belopp och utöka lånet om det skulle behövas istället? Tänk därefter igenom vad som är viktigt för dig när du tar ett lån. Kommer du ha svårt att betala tillbaka summan inom den närmsta tiden? Leta efter bolag som har möjlighet att erbjuda en flexibel och något längre avbetalningsplan. Behöver du låna ett litet belopp snabbt eftersom du vet att du kommer ha mer pengar redan nästa månad? Kolla upp bolagen som har lägst och mest fördelaktig ränta för ändamålet.

På samma sätt är inte alltid den lägsta räntan det bästa alternativet, du kanske söker en långivare där du kan välja själv vilket belopp du ska betala varje månad. Leta då efter det. Behöver du enkelt kunna sköta ditt lån hemifrån utan kontakt med handläggare? Vill du kunna utöka ditt lån när du vill och ha koll på din skuld och hur mycket som är kvar att betala? Undersök vilka bolag som erbjuder möjlighet att logga in och ta del av din information på ett enkelt sätt. Det viktigaste är att du i slutändan väljer den långivare som du kommer ha mest nytta av, som passar dig och din ekonomi bäst – som helt enkelt kan hjälpa dig med det du behöver.


Privata långivare i Sverige

långivare

Förutom alla banker och seriösa långivare finns privatpersoner som på egen hand förmedlar lån till personer – så kallat peer-to-peer. De har ofta god ekonomi och möjlighet kunna erbjuda lån och krediter i olika stora belopp till personer som vill ta ett lån. Processen hos en privat långivare är generellt sett snabbare än hos ett större bolag och vanligtvis är det färre papper som behöver handläggas. Det finns även låneförmedlare som hjälper till att förmedla lån mellan privatpersoner.

Ditt lånelöfte baseras ofta på din nuvarande ekonomi och din förmåga att kunna betala tillbaka så snabbt som möjligt. I och med internet har denna typ av lån blivit mer tillgänglig och kan därmed vara ett alternativ om du har svårt att få ett lån via en vanlig långivare, men det gäller att vara försiktig när du väljer att låna av en privatperson. Dessa långivare kontrolleras inte på samma sätt som större bolag och räntan kan i vissa fall bli relativt hög. Privatpersonen kan själv välja räntan och löptiden för lånet men det ska självklart framgå tydligt i skuldebrevet som upprättas mellan parterna.


Seriösa långivare

Att alltid välja en seriös långivare är något som du kommer tacka dig själv för både nu och i framtiden. Det kan vara svårt att veta vilka som är just seriösa och om du är osäker kan det vara en bra idé att välja ett större bolag som dels har fler ögon på sig från kontrollerande myndigheter men som också haft verksamheten igång under en lång tid utan kända överträdelser.

Seriösa långivare har tydliga avtal och kontrakt och du ska enkelt kunna få fram vilka villkor som gäller i alla situationer. De sysslar heller inte med dolda avgifter och summor som dyker upp på din faktura utan att du fått information om detta. En hög ränta förknippas ofta felaktigt med att bolaget skulle vara oseriöst. Räntan är generellt sett relativt hög när du tar ett mindre lån hos en långivare, men lånet i sig behöver inte vara oseriöst för det. Det viktigaste är att noggrant kolla upp att bolaget följer lagar och regler och att inte villkoren för låneavtalet verkar suspekta eller att det finns dolda avgifter.


Utländska långivare

långivare

Att låna pengar via ett bolag på nätet blir allt vanligare och i vissa fall kan du till och med låna pengar utanför Sveriges gränser, via olika utländska långivare. En del svenska bolag hjälper även kunder i flera olika länder och kan bevilja lån i flera olika valutor. Det finns både fördelar och nackdelar med denna typ av långivare. Vanligtvis går processen relativt snabbt i dessa fall, men det kan också vara svårare att få kontakt med en handläggare eller få svensk hjälp om något skulle strula med din avbetalning eller något annat du måste lösa omgående. Se till att jämföra flera långivare innan du bestämmer dig och läs igenom villkor och regler noggrant innan du väljer var du ska ansöka om ett lån. Kontrollera även att den utländska långivaren är en seriös aktör och avstå om du känner dig osäker.


Nya långivare

Det blir allt vanligare att låna pengar och i takt med att efterfrågan ökar blir även antalet långivare på marknaden fler och fler. Nya långivare erbjuder ofta lägre kreditbelopp och kan i vissa fall ha möjlighet att bevilja lån utan underlag från Upplysningscentralen, vilket kan vara en fördel för dig som redan har många kreditupplysningar eller svårigheter att få lån från din vanliga bank. För att konkurrera och slå sig in på marknaden kan också vissa nya långivare erbjuda räntefria lån eller gratislån till nya kunder, läs dock alltid det finstilta.


Krav på långivare

För att ha tillstånd att förmedla lån och krediter behöver alla långivare noggrant följa alla lagar och regler från Finansinspektionen. Alla långivare behöver ha tydliga villkor som framgår i samtliga dokument vilka låntagare förväntas läsa och sedan skriva under. Långivare behöver dessutom följa regler som gäller vid kostnader och räntesättning, om än dessa kostnader är relativt fria och kan variera kraftigt mellan olika kreditgivare. En långivare måste dock alltid informera sina kunder om effektiv ränta och andra eventuella avgifter, enligt konsumentkreditlagen. Konsumentverket håller god koll på de flesta långivare idag för att inga överträdelser ska ske men även för att privatpersoner inte ska luras in i skuldfällor av olika slag.


Krav på låntagare

En långivare sätter sina egna krav och bestämmelser när det gäller vem de önskar låna ut pengar till, men vanligtvis gäller ungefär samma villkor. För att ha möjlighet att ansöka om ett lån behöver du för det mesta vara över 18 år (ibland över 20), ha en fast inkomst från anställning eller annan form av syssla, inga betalningsanmärkningar och inga pågående ärenden hos Kronofogden. Vissa långivare har möjlighet att erbjuda lån till personer som tidigare haft betalningsanmärkningar, men då granskas varje kund individuellt och den nuvarande ekonomiska situationen tas i beaktning istället för hur ekonomin sett ut tidigare. När du som låntagare sedan skriver under villkoren och avtalet gällande lånet du blivit beviljad är du skyldig att betala dina skulder i tid och behålla din ekonomi på en bra nivå. En långivare har som regel alltid rätt att kunna avbryta ett avtal och göra kunden återbetalningsskyldig direkt ifall överträdelser skett eller om personen inte har möjlighet att betala sina skulder.


Långivare utan UC?

När du ansöker om ett lån görs en kreditupplysning för att långivaren ska få en överblick gällande din ekonomi och din möjlighet att betala tillbaka lånet. Vissa bolag använder då UC (Upplysningscentralen), Sveriges största kreditbolag, som ägs av de stora svenska bankerna och förmedlar all information gällande kunderna dit. Det innebär att din bank får veta om du ansöker om ett lån hos andra långivare som använder UC. Långivare som inte använder UC kan använda sig av andra fristående kreditbolag som inte registrerar din låneansökan, till exempel Bisnode eller Creditsafe.


Hur fungerar ett privatlån?

Ett privatlån är pengar som du kan använda till i princip vad du vill och beroende på vilken långivare du väljer kan möjligt lånebelopp variera. Vissa bolag erbjuder mindre summor, snabbare handläggningstid men ofta med något högre och generellt ofördelaktig effektiv ränta, medan andra bolag erbjuder lån utan säkerhet upp till 500 000 kronor – vilket i regel innebär en längre process och grundligare granskning av din ekonomi.

När du ansöker om ett lån har du ofta möjlighet att önska både lånebelopp och återbetalningstid och beroende på vad du väljer varierar kostnaden du blir skyldig betala tillbaka varje månad. Det totala beloppet när amorteringen är klar kan också komma att ändras beroende på hur lång tid du haft på dig att betala. De flesta långivare erbjuder möjligheten att ansöka om lån via hemsidan genom att fylla i dina personuppgifter och relevant information gällande din ekonomi, din inkomst och ibland annan information som till exempel civilstånd. Du kan ofta signera alla avtal digitalt via till exempel BankID eller e-legitimation, och om du har några frågor kan du ofta få hjälp av en handläggare. Vid större privatlån kan det krävas ett personligt möte med handläggare innan lånet beviljas.


Hur mycket pengar går det att låna?

Alla långivare sätter sina egna gränser för hur stora belopp de har möjlighet att bevilja sina kunder. Hur de väljer att göra beror till stor del på hur stora risker de är villiga att ta. Stora lån innebär större risker och är därför vanligare hos större långivare med mycket kapital. Hos långivare som erbjuder snabblån eller SMS-lån är det vanligt att kunna låna mellan 1 000 kronor upp till 30 000 kronor, och privatlån på upp till 500 000 kronor, men detta kan variera kraftigt mellan olika kreditgivare.


Nekad eller beviljad

Om din ansökan är godkänd och du blir beviljad ditt lån kommer utbetalningen ske relativt snabbt, vanligtvis kan du räkna med mellan 1–7 dagar, beroende på långivare och typ av lån. I de flesta fall sker all avbetalning via autogiro och först när ditt konto blivit godkänt för detta kan pengarna betalas ut. Om din ansökan skulle bli nekad kan det bero på flera saker. Kanske uppfyller du inte alla långivarens krav, kanske är din ekonomi för ostabil eller kanske har du för många obetalda fakturor sedan tidigare. Oftast får du en förklaring varför du blivit nekad och kan då se över din situation och göra en ny ansökan om några månader. Vissa långivare erbjuder möjligheten att använda sig av en medsökande på lånet, till exempel en förälder eller en partner, vilket ökar chanserna att kunna betala tillbaka i tid och därmed bli beviljad ett lån.


Ränta, amortering och andra avgifter

Varje gång du lånar pengar behöver du förr eller senare betala tillbaka pengarna. Den summan är uppdelad i två delar, ränta och amortering. Det senare är själva beloppet du lånat, som delas upp i flera mindre delar, exempelvis en summa varje månad. Ränta är avgiften som långivaren tar i betalning för att du fått låna pengar av dem. Räntan i sig delas sedan upp i andra delar, som nominell och effektiv ränta. Detta belopp ska stå tydligt i villkoren för ditt lån och kan variera kraftigt mellan långivare. Räntan är för vissa lån rörliga och för andra lån fast, vad som är mest fördelaktigt beror på vilken typ av lån du tar samt hur marknaden ser ut under den aktuella perioden.

Vissa långivare har även andra avgifter som tillkommer, som till exempel uppstartsavgift, faktureringsavgift, handläggningskostnader eller andra belopp som hamnar på din totala skuld. Dessa avgifter är inkluderade i den effektiva räntan som presenteras. Om du skulle glömma att betala en faktura eller av någon anledning utebli med din betalning tillkommer också ofta påminnelseavgifter och förseningskostnader.


Vanliga frågor

✅ Var hittar jag privata långivare i Sverige?

På Konsument.se hittar du en lista på långivare som erbjuder privatlån med förmånlig ränta. Det finns även de som accepterar lån med anmärkning.

✅ Vilken långivare är bäst 2024?

Vi har tagit fram en lista med vilka vi anser vara de bästa långivarna just nu. Bra ränta och villkor, bland annat.

✅ Vilka krav ställs på mig som låntagare?

De flesta seriösa långivarna brukar ha ungefär samma villkor. Du behöver över 18 år och ha en fast inkomst. Många långivare kräver även att du inte har några betalningsanmärkningar sedan tidigare, men det finns undantag och dessa kan du också hitta hos oss.


Omdömen – Långivare

FöretagTyp
BankvertiseLåneförmedlare
BinlyLångivare (Snabblån)
CoopLångivare (Privatlån)
CredifiLångivare (Snabblån)
EnklareLåneförmedlare
FairloLångivare (Snabblån)
FerratumLångivare (Snabblån)
LendellaLåneförmedlare
LendoLåneförmedlare
LendsafeLåneförmedlare
LikvidumLåneförmedlare
LumifyLångivare (Snabblån)
PjumLångivare (Snabblån)
SamlyLåneförmedlare
ZmartaLåneförmedlare

Referenser

  1. “Företagsregistret”. Finansinspektionen.

Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-07-29 av Anders Larsson