Bredband & mobilt bredband 2024

Ska du teckna bredband eller mobilt bredband? Läs vår guide först och välj här!

Hitta bästa bredband 2024
Telekomexperten granskar och testar
Bäst mobilt bredband just nu
Allt du behöver veta innan du väljer

Bästa mobilt bredband 2024

Det bästa mobila bredbandet får du via Comviq. De erbjuder obegränsad surf och dessutom en snabb 4G-router på köpet (om du binder abonnemanget i 24 månader). Om du är student eller senior så får du dessutom rabatt på månadskostnaden. Comviqs mobila bredband fungerar bra att använda hemma.

Konsument.se rekommenderar Comviq.

Se ditt pris hos Comviq →


Jämför mobilt bredband

I tabellen nedan ser du de just nu bästa leverantörerna av mobilt bredband i Sverige. Jämför, välj och besök operatörens webbplats för att läsa mer innan du tecknar ett abonnemang. Du har 14 dagars ångerrätt när du ingår distansavtal online.

Mobilt bredbandPrisexempelOmdömeBesök
Comviq Mobilt Bredband Fri surf utan bindningstid
349 kr/mån
Alltid samma pris
Se ditt pris →
Tele2 Mobilt Bredband Fri surf utan bindningstid
349 kr/mån i 12 månader
Därefter 549 kr/mån
Se ditt pris →
Tre Mobilt Bredband Flexibel surfmängd utan bindningstid
19 kr – 549 kr/mån
Rörligt pris
Se ditt pris →
Telenor Mobilt Bredband Fri surf utan bindningstid
349 kr/mån i 12 månader
Därefter 499 kr/mån
Se ditt pris →
Chilimobil Mobilt Bredband Fri surf utan bindningstid
349 kr/mån i 2 månader
Därefter 449 kr/mån
Se ditt pris →

Uppgifterna uppdateras regelbundet men kontrollera alltid de dagsaktuella villkoren på respektive webbplats.


Jämför bredband i Sverige

Att jämföra bredband i Sverige kan vara svårt eftersom det finns många olika alternativ att välja mellan. Beroende på dina behov och var du bor så kan det vara lämpligt att välja ett bredband med hög hastighet, ett billigt alternativ eller ett bredband med bra täckning.

Det är värt att ta hänsyn till hur du planerar att använda ditt internet och hur många enheter som kommer att anslutas till det. På Konsument.se har vår telekomexpert granskat, testat och jämfört olika bredbandsleverantörer och alternativ för att du ska få de bästa valmöjligheterna innan du tecknar ett abonnemang.

Expertens guide till bredband och mobilt bredband

För att få ut det mesta av din internetuppkoppling är det viktigt att välja rätt typ av bredband. Fast bredband levereras vanligtvis via kabel eller fiberoptik och är en bra lösning om du planerar att använda internet för att titta på streamingtjänster, spela online eller andra aktiviteter som kräver stabil uppkoppling. Mobilt bredband, å andra sidan, erbjuder mer flexibilitet eftersom det kan tas med dig på resande fot. Det är dock lämpligt för lättare användning som webbsurfning och mejl. På den här sidan går vi igenom allt du behöver veta om både vanligt bredband och mobilt bredband så att du väljer rätt.


Vad betyder mbit/s och hur mäts det?

Mbit/s är förkortningen av megabit per sekund och är en enhet för mätning av datahastighet. Den används för att beskriva hur snabbt data kan överföras över internet. För att mäta din datahastighet kan du använda ett online-verktyg eller ett program som är speciellt utformat för detta ändamål. Dessa verktyg testar din datahastighet genom att ladda ner och ladda upp data från olika servrar.

Vad är det för skillnad på MB och mbit/s?

MB står för megabyte och beskriver mängden data som en enhet innehåller. MBit/s står för megabit per sekund och är en enhet för mätning av datahastighet. Skillnaden är att MB beskriver mängden data medan mbit/s beskriver hastigheten på överföringen av data.


Skillnaden mellan nedladdning och uppladdning

Nedladdning är när data hämtas från internet till din enhet, till exempel när du laddar ner filer, streamar eller spelar spel. Uppladdning är när data skickas från din enhet till internet, till exempel när du laddar upp en bild/video till en molnlagringstjänst eller skickar iväg ett email. Nedladdningshastigheten är vanligtvis högre än uppladdningshastigheten eftersom det kräver mer bandbredd att skicka data än att ta emot det.


Olika typer av bredband

Nedan följer några exempel på de vanligaste typerna av bredband i Sverige.

  • Fiber: Fiberoptisk teknologi är idag en av de snabbaste teknologierna för internetuppkoppling. Det ger en högre hastighet, lägre fördröjning och är mer stabil än traditionella teknologier som koppar. Fiber är det mest lämpliga valet för användning av allt som kräver stark uppkoppling, såsom onlinespel, streamingtjänster, och stora nedladdningar. Detta alternativ är ofta mer kostsamt än andra bredbandsteknologier och finns inte alltid tillgängligt på alla platser. Fiberoptiska nätverk behöver också specialiserade utrustningar för att fungera.
  • Mobilt bredband: Mobilt bredband är en typ av internetuppkoppling där du kopplar upp din enhet till internet via en mobiltelefonoperatörs nätverk. Det är en mycket flexibel lösning som ger dig möjlighet att koppla upp dig till internet när du är på resande fot eller i områden där fast bredband inte är tillgängligt. Mobilt bredband är vanligtvis dyrare än fast bredband och hastigheten kan variera beroende på plats och nätverkstrafik.
  • Kabel-TV: Kabel-TV använder kabelnätverk för att leverera TV-program och andra tjänster till kunder. Kabel-TV-leverantörer brukar också erbjuda bredbandstjänster genom att använda samma kabelnätverk. Detta ger möjlighet till höga hastigheter, samtidigt som du kan ta emot ett brett utbud av TV-kanaler. Kabel-TV kan också erbjuda digitala tjänster som videokonferens och interaktiva TV-guider. Det kan dock vara dyrare än andra bredbandslösningar och inte alla områden har tillgång till kabel-TV.
  • DSL: DSL, eller Digital Subscriber Line, levererar bredband via telefonledningar. DSL är en snabbare version av den äldre teknologin, analoga modem. Det ger möjlighet till högre hastigheter än vanliga modem, men är långsammare än fiber eller kabel. DSL är vanligtvis lämplig för användning som e-post och webbsurfning, men brukar inte räcka till för mer krävande aktiviteter som streaming. DSL är ofta en billigare lösning än fiber eller kabel, men inte lika tillgängligt.

Så fungerar bredband via fiber

Bredband via fiberoptik använder sig av ljus för att överföra data och är en av de snabbaste typerna av bredband tillgängliga. Det fungerar genom att ljuset skickas via optiska fibrer från internetleverantören till ditt hem eller kontor. Detta ger en mycket högre hastighet än traditionella kopparbaserade bredband. Dessutom är det mer stabilt och drabbas inte av störningar lika lätt.

Om du är ute efter stabilst och snabbast möjliga bredband så är det i dagsläget fiber via fast bredband som gäller. Då kan du uppnå hastigheter på upp till 10 gbit/s, beroende på vilket abonnemang du har. Enklast är det om du bor i en villa i tätort eller radhus, eftersom kabeln oftast redan finns tillgänglig i närheten att dra till huset.


Vilka olika bredbandsleverantörer finns det?

I Sverige har vi många olika leverantörer att välja mellan. Välj rätt bredbandsleverantör baserat på dina behov, ditt geografiska läge och din budget. Det är alltid en god idé att jämföra priser och hastigheter för att säkerställa att du får det bästa möjliga erbjudandet.

Allente

  • Erbjuder snabba bredband via fiber
  • Många olika prisplaner

Telenor

  • Ett av de största företagen i Sverige
  • Erbjuder fast och mobilt bredband

Ownit

  • Specialiserat på bredband via fiber
  • Personlig support

Tele2

  • Bredbandsleverantör med bred täckning
  • Erbjuder billiga priser

Comviq

  • Mobila bredbandslösningar
  • Låga priser

Kundnöjdhet bredband

Via en undersökning från oberoende SKI (Svenskt Kvalitetsindex) så kan vi se vilka bredbandsleverantörer som är de mest populära bland svenska kunder. Nöjdheten mäts på en skala från 0 till 100 och tar hänsyn till upplevelser och erfarenheter som kunderna haft med företaget.

Ownit 71%
Bahnhof 70%
Bredband2 68%
Telenor 63%
3 (Tre) 62%
Tele2 61%
Telia 60%

Vad ska jag tänka på när jag väljer bredband?

Det finns flera faktorer att tänka på när du väljer bredband, inklusive hastighet, pris, täckning och tillgängliga tjänster.

  • Hastighet: Se till att välja en hastighet som är adekvat för dina behov, till exempel om du planerar att använda internet för uppkopplat arbete, streama filmer/serier, onlinespel, livestreaming eller programmering. Ett bredband med högre hastighet ger dig en snabbare och mer tillfredsställande upplevelse.
  • Pris: Jämför priser från olika leverantörer för att se till att du får ett bra erbjudande. Tänk på att det inte bara är priset på månadsavgiften som är viktigt utan även eventuella avgifter för installation eller utrustning.
  • Täckning: Se till att bredbandet är tillgängligt på din plats. Kontrollera om det finns några kända problem med täckningen i ditt område. Det är viktigt att du har tillräckligt bra täckning för att få ut det mesta av ditt bredband.
  • Tillgängliga tjänster: Kolla om det finns några specifika tjänster eller funktioner som du behöver, som till exempel möjligheten att koppla upp flera enheter till internetanslutningen samtidigt eller en inbyggd brandvägg. Dessa faktorer är särskilt viktiga om ni är flera i hushållet.
  • Teknologi: Fundera på vilken typ av teknologi du behöver, det finns olika alternativ som till exempel fiber eller trådlöst bredband som kan passa bättre för vissa ändamål. Även om det finns många alternativ, är det viktigt att du väljer den som passar dina specifika behov bäst.

Ska jag ha fast bredband eller mobilt bredband?

Både fast bredband och mobilt bredband har sina fördelar och nackdelar. Om du planerar att använda internet för att titta på t.ex. streamingtjänster eller spela på nätet rekommenderas fast bredband, eftersom det ger en stabil och snabb internetuppkoppling. Mobilt bredband är bättre för personer som reser ofta eller som behöver internetuppkoppling på olika platser, alternativt för de som bor på landet.

Vad är det för skillnad på 4G och 5G mobilt bredband?

4G är den fjärde generationens mobila nät och 5G är den femte generationens. Jämfört med 4G är 5G snabbare, har lägre fördröjning och kan ansluta till fler enheter samtidigt. Det betyder att 5G generellt erbjuder betydligt snabbare internetuppkoppling för mobila enheter och ökar möjligheterna för nya teknologier som IoT (Internet of Things) och autonoma fordon.

För dig som tänkt skaffa mobilt bredband nu så rekommenderas 5G. Då får du tillgång till snabbast möjliga mobilnät och kan surfa på hastigheter långt högre än tidigare mobila bredband med 4G.


Hur kan jag förbättra mitt wifi?

Ett stabilt och snabbt wifi är en viktig faktor för att kunna få ut det mesta av din internetuppkoppling. Ibland kan signalen vara svag eller ha döda zoner i hemmet och göra det svårt att få en tillfredsställande uppkoppling. Här är några steg-för-steg instruktioner för att hjälpa dig att förbättra din wifi-uppkoppling.

  1. Placera routern på en central plats: För att få så bra täckning som möjligt i hemmet, placera routern på en central plats där signalen kan sprida sig jämt i alla riktningar.
  2. Byt kanal: Många routermodeller har flera wifi-kanaler att välja mellan, och det kan ibland vara svårt att hålla koll på vilken som ger den bästa täckningen. Byt kanal om du upplever störningar från andra wifi-nätverk.
  3. Öka signalstyrkan: Många routermodeller har en inbyggd signalstyrkeindikator. Öka signalstyrkan om du ser att du har problem med döda zoner eller svag signal i vissa delar av hemmet.
  4. Byt ut din gamla router: Om din router är gammal kan det vara dags att byta till en nyare modell med bättre prestanda och fler funktioner. Då får du samtidigt nya möjligheter att anpassa ditt wifi efter dina behov.
  5. Använd mesh wifi: Mesh wifi är en relativt ny teknik där flera enheter arbetar tillsammans för att skapa ett nätverk med bättre täckning och prestanda. Det är ett bra alternativ för större hus eller svåråtkomliga platser där det kan vara svårt att få bra wifi-täckning.

Vanliga frågor om bredband

Är det enkelt att byta bredband?

Att byta bredband är smidigt, särskilt när man tecknar sitt abonnemang online. Det första du bör göra är att kontrollera uppsägningstiden och bindningstiden som gäller för ditt nuvarande bredband. Därefter kan du säga upp det och hitta en ny leverantör i vår topplista, som tar dig direkt till deras sajt med eventuella erbjudanden.

Kan jag spara pengar på att byta leverantör?

Man kan absolut spara pengar genom att välja rätt bredbandsleverantör och abonnemang. Fundera på vilka behov du har, så att du inte betalar för ett bredband som du inte utnyttjar till fullo. På så vis får du ett billigare abonnemang och kan i längden spara flera hundra kronor per år.

Är uppladdningshastighet eller nedladdningshastighet viktigast?

Det beror på hur du använder din uppkoppling. Om du jobbar hemifrån, skickar många mail eller laddar upp stora filer så är det viktigt att ha en hög uppladdningshastighet. Spelar du spel online, streamar film/serier och laddar ned program ofta så bör du fokusera på en hög nedladdningshastighet.

Kan jag koppla upp flera enheter till mitt mobila bredband samtidigt?

I regel är svaret ja, men det beror på din bredbandsleverantör och det abonnemang du har valt. Vissa leverantörer tillåter koppling av flera enheter samtidigt medan andra har begränsningar. Kontrollera detta med din leverantör för att se vad som gäller för dig.

Vad är VPN och hur kan det hjälpa mig med mitt mobila bredband?

VPN är en tjänst som krypterar alla data som skickas mellan din enhet och internet. Det hjälper till att skydda din integritet och säkerhet när du använder mobilt bredband, speciellt om du använder öppna wifi-nätverk eller är på resande fot.

Vad är mesh wifi?

Mesh wifi via mesh-router är en teknologi för trådlöst nätverk där flera enheter, så kallade “mesh-enheter”, används för att skapa ett nätverk med större räckvidd. Dessa enheter arbetar tillsammans för att skapa ett nätverk med enkel anslutning och utan döda zoner där signalen är svag. Detta är ett bra alternativ för större hem eller för den som har svårt att få bra wifi-täckning i vissa delar av sitt hem.


Sidansvarig

Eva Nilsson
Eva Nilsson
Telekomexpert hos Konsument.se
Eva Nilsson är sakkunnig inom telekomfrågor och har mångårig erfarenhet från branschen. Eva är ansvarig för att informationen om bl.a. mobilabonnemang och mobilt bredband samt uppgifterna om olika mobiloperatörer är relevant och aktuell.

Senast uppdaterad: 2024-12-18 av Eva Nilsson