För den som bestämt sig för att välja försäkringar så möts man ofta av en djungel av villkor och försäkringsbolag där alla hävdar sin egen förträfflighet. Vi har valt att guida dig som konsument framåt i frågan kring olycksfallsförsäkringar och har tagit fram fyra saker som är bra att läsa på lite mer om.
Gå igenom de här sakerna innan olyckan är framme:
- De små skadorna
- De stora skadorna
- Att byta försäkring
- Små pengar men stora belopp
De små skadorna
Gruppförsäkringar som är de absolut vanligaste olycksfallsförsäkringarna har dessvärre ofta en kapad ersättning för små skador. Framför allt de kollektivavtalade försäkringarna som man får via facket och dessutom får medförsäkra man eller hustru på, har en tendens att vara riktigt snåla i ersättningsbelopp på små skador.
De vanligaste skadorna
De minsta skadorna är de absolut vanligaste som vi råkar ut för. Av den anledningen har billiga och enkla försäkringar ofta minskad rätt till ersättning om den så kallade ”invaliditetsgraden” är låg. Anledningen är helt enkelt att man tror att de flesta klara sig bra med en liten ersättning om skadan också är liten. Sen kan det finnas en sanning i att försäkringbolagen väljer att betala ut som minst ersättning till de vars skador är små och vanligt förekommande.
De stora skadorna
Individuella försäkringar ersätter ofta upp till 2 eller 3 gånger försäkringsbeloppet när det kommer till stora skador. Om olyckan är riktigt allvarligt behövs de pengarna för att få struktur i sitt liv igen. Man kan behöva bygga om sitt hus för att ta sig hem med rullstol eller något annat oförutsett. Det är när skadorna är som värst om man behöver pengarna som mest så undvik förenklade gruppförsäkringar i den mån du kan.
Att byta försäkring
Hälsodeklaration, klausul för tidigare skador eller karens för skador i vissa delar av kroppen, nacke och rygg som exempel. Det här är bara några av all irritationsmoment som dyker upp när det är dags att byta försäkringen. Kom ihåg dessutom att du ska byta avtal och leverantör på försäkringens huvudförfallodag. Om du byter mitt under ett försäkringsår, dagen som försäkringen trädde i kraft och ett år framåt, så finns risken att du står utan kompensation för avgiften de kommande 6 månaderna.
Små pengar men stora belopp
Kom ihåg att byta en olycksfallsförsäkring kan vara tidskrävande och svårt att förstå sig på. Samtidigt finns det i många fall mycket att tjäna på att göra ett byte. Ibland handlar det om småpengar att spara på att byta försäkring och det kanske inte känns särskilt intressant med hela pappersexercisen för att spara 30 kr per månad.
30 kr eller 300.000 kr
Om vi däremot vänder på det så kan en leverantör som är 30 kr billigare per månad ibland ersätta hundratusentals kronor mer med samma försäkringspremie som du redan betalar.
Om du kan välja att spara 30 kr eller tjäna 400.000 kr om olyckan är framme så är valet ofta ganska lätt.
Sammanfattningsvis
När du ska byta försäkring så kom ihåg att kolla upp de här sakerna:
- Det är de små skadorna som är vanligast så ta reda på hur försäkringsbolaget ser på utbetalning av ersättning vid väldigt små, men verifierade, skador?
- Det är vid de stora skadorna som det är som viktigast att få ut bra ersättning på försäkringen. Om du har en gruppförsäkring idag, fråga dig själv om det är viktigt att behålla eller om det är bättre att vara ordentligt försäkrad.
- Byt försäkring på årsförfallodagen för att slippa betala dubbla kostnader för försäkringen.
- Jämför inte försäkringsbolagens priser utan vilket ersättningsbelopp de skulle betala ut om olyckan var framme. Se till att få en så heltäckande försäkring som möjligt.