Att riksbanken har valt att behålla styrräntan på -0,5% är till stor glädje för många privatpersoner. Även om bankerna egentligen inte behöver höja sin ränta på bolån så fort som styrräntan, eller reporäntan som den heter, går upp så är det många banker som gör det trots allt. Låga räntor innebär både billigare att låna till bostadsköp men också billigare att bo i ett hus eller en bostadsrätt. Men finns det några risker och problem med att ha negativ styrränta under många år? Hur påverkar det oss som konsumenter?
Exportindustrin går som tåget
Nu när räntan är väldigt låg så har också den svenska kronan blivit svag. På kort sikt, det vill säga cirka 6 månader, så har den svenska kronan blivit mer än 10% svagare mot dollarn och Euron. Det gör att svenska industrin som exporterar till andra länder får lättare att sälja sina produkter och tjäna pengar på det.
Fördelar med stark export
De största fördelarna är att företagen i Sverige går bra, tjänar mycket pengar, kan anställa människor och till viss mån höjs också lönerna i landet. Låg arbetslöshet och höga löner gör att människor köper mer saker och därmed går hela ekonomin på högvarv.
Nackdelar eller risker med stark export
Att svensk ekonomi går väldigt starkt är inget dåligt. Riskerna uppkommer dock om det är så att ekonomin går onaturligt starkt just nu. Då finns risken att människor köper mer än de egentligen har råd med, att företagen anställer fler än de borde och att allt detta skulle kunna vända väldigt fort. Om allt vänds, räntan går upp, kronan blir starkare och svensk ekonomi svagare så finns risken för en väldigt brant ekonomisk nedgång.
Konsumenterna lånar som aldrig förr
Räntan är väldigt låg vilket gör att det är billigt att låna pengar. Ett bolånhar historiskt kostat oss 40.000 kr per år och miljon. Idag kostar ett bolån cirka 15.000 till 20.000 kr per år och miljon. En familj med 3 miljoner i bolån har alltså i snitt 5-6.000 kr mer över varje månad jämfört med hur det varit bakåt i tiden.
Riskerna med billiga lån
Risken med att ha mycket pengar över efter att man har lånat är att man som familj väljer att pressa sina marginaler och lånar mer än man borde göra. I det korta perspektivet är det inga problem men på sikt kan det bli värre. För den som idag betalar 10.000 kr per månad för sitt bolån kan om några år ha kostnader på 25.000 kr för samma lån. Om man då inte har råd att betala den räntan eller om man inte har sparat pengar så kan det så klart innebära problem.
Vad kan man göra?
Det finns ingen anledning att oroa sig idag för att räntan kanske går upp om 1, 2 eller till och med 5 år. Däremot så kan du vara taktisk. Se över din ekonomi redan nu, omförhandla både bolån och andra lån, sänk dina kostnader för elavtal och försäkringar och börja spara till en buffert. Se helt enkelt till att ha en god plan för din ekonomi och håll koll på hur mycket pengar som kommer in varje månad och hur mycket pengar som går ut varje månad.