När du söker ett lån eller en kredit av något slag görs det alltid en kreditupplysning. Där gör banken eller låneinstitutet en bedömning av din kreditvärdighet. Man tittar på din inkomst, dina andra lån och krediter, om du har betalningsanmärkningar och även om du har många omfrågningar från andra långivare.
Ju bättre kreditvärdighet du har desto större är dina möjligheter att få ett bra lån med en bra ränta.
Hur ska jag tänka för att inte sänka min kreditvärdighet?
Då banker och andra långivare tittar noga på din ekonomiska historik är det svårt att få lån om du har betalningsanmärkningar, vilka ligger kvar i tre år. Hos en del långivare finns möjlighet att få låna pengar även med någon anmärkning men då till en högre ränta. Om du har timanställning, vikariat eller provision kan det också vara svårt att få låna. Ibland kan långivaren kontrollera med din arbetsgivare att din inkomst är tillräcklig för det lån du har sökt. Om så sker meddelas du i regel i förväg om detta. Du kan även ha en lägre kreditvärdighet om du snart ska gå i pension och får en lägre inkomst eller om du nyligen har startat ett företag, vilket ger dig en osäker framtida inkomst.
Tänk på:
- Att vara noga med att sköta dina betalningar
- Att inte söka lån och krediter i onödan
Kan jag aktivt höja min kreditvärdighet?
En hög inkomst är naturligtvis bra om du vill ta ett lån, men det är inte det enda som borgar för en god kreditvärdighet. Om du har många olika krediter liggande sänker de din kreditvärdighet. Det gäller även om du betalat dem färdigt. Likaså kan du ha blivit beviljad en högre kredit eller ett högre lån än du har behövt och då påverkar det din framtida kreditvärdighet.
Tänk på:
- Att gå igenom dina gamla lån och krediter och avsluta alla du inte använder
- Att se över om du kan samla dina smålån och krediter i ett lån. Det minskar dina kostnader då du får en enda ränta, ofta lägre, att betala.
- Att gå igenom din ekonomi i stort. Se över dina fasta kostnader såsom el, försäkringar telefon, internet med mera och kolla upp om du kan få bättre avtal
- Se över ditt bolån om du har ett sådant. Kanske är det dags att förhandla räntan och på så vis få ner boendekostnaden
Summa summarum
Till sist är en god ekonomi och därmed en god kreditvärdighet en helhet. Ta därför för vana att se över hela din ekonomi med jämna mellanrum. Ha ett system för alla räkningar som ska betalas, månadsvis och kvartalsvis så att du inte missar något i onödan. Övertrasseringar, avgifter och påminnelser kostar inte bara pengar utan påverkar i allra högsta grad din kreditvärdighet negativt. Om du behöver hjälp på vägen att få ordning på ekonomin är det alltid bra att börja med en hushålls budget. Det finns flera bra verktyg online för att göra en budget, appar där du kan scanna kvitton och hålla koll på inköp och kostnader. Gör det enkelt för dig och ta den hjälp du behöver för att få ordning och reda.