Priserna på bostadsmarknaden har fallit under hösten 2018. Under första halvåret låg de relativt stilla medan de efter sommaren vände uppåt i ett antal områden. Under slutet av året vände dock prisbilden återigen och man såg nedåtgående priser.
Nedåtgående prisutveckling på bostäder
Under november 2018 sjönk priserna på bostadsrätter och villor med -1 procent i hela landet. Årstakten för villor landade dock på 0 procent och för bostadsrätter på -2 procent. Detta enligt Svensk Mäklarstatistiks mätningar.
Olika utveckling i olika regioner
Priserna på bostäder skiljer sig mycket mellan olika kommuner och regioner. På en del mindre orter får du till exempel ett antal medelstora villor för samma pris som en enda villa på Lidingö i Stockholm. Trots detta ligger de flesta län på en positiv årstakt, enligt Mäklarstatistik. Stockholm däremot har backat -3 procent i jämförelse med förra årets priser medan prisutvecklingen i Malmö och Göteborg ligger på plus. Årstakten i hela landet ligger på +4 procent.
Tidsaspekten
Hur lång tid en bostadsrätt låg ute i snitt, över hela landet, i december 2018 visar på en ökning med 5 procent, det vill säga 23 dagar, i jämförelse med december 2017.
Även takten på bostadsförsäljningar skiljer sig en hel del mellan olika orter och regioner. I Stockholms län minskade tiden en bostadsrätt låg ute till försäljning med 4 procent medan den i Västra Götalandsregionen ökade med 21 procent.
Några orsaker till upp- eller nedgångar
Nyproduktionen i Stockholm har gått i en makligare takt nu men i Göteborg finns en del nyproducerat ute till försäljning. Priserna har även ökat något i Stockholm. Sannolikt spelar det också in att det blivit svårare för köparna att få bolån, amorteringskraven har skärpts och det väntas att fler och fler banker höjer bolåneräntan. Man har också mer tid att reflektera över sitt stundande bostadsköp när inte marknaden längre är lika het. Det kan ju faktiskt vara en fördel som köpare att ha tid att titta runt och jämföra bostäder utan att behöva känna sig stressad över att en affär går en ur händerna. Ett bostadsköp är ändå en stor och viktig affär som man oftast inte gör så många gånger i livet.
Nytt år – nytt hopp
Nu till helgen är det många som lägger ut sin bostad till försäljning i hopp om att få in många intressenter. Till den första stora visningshelgen i år förväntas det vara ett riktigt stort utbud av bostäder på grund av att försäljningen i december gick trögt. Därmed ligger det många osålda objekt kvar på Hemnet.
Är prisbilden på väg att stabiliseras?
Det finns ändå tendenser som pekar på att priserna kan vara på väg att stabiliseras. Fastighetsbyråns försäljningssiffror för januari visar på en ökning av bostadsförsäljningar med 18 procent i jämförelse med januari 2017. Att priserna gått ner och att skärpta amorteringskrav är i antågande som man vill förekomma kan vara en del av förklaringen.
Sälja och köpa – tänk på detta:
- Om du vill sälja bör du jämföra din försäljning med hur det ser ut på marknaden nu och inte tidigare
- Förbered din försäljning och kalkylera med den tid det rimligtvis kan ta
- Ska du sälja först och köpa ny bostad sen kan det vara klokt att komma överens med köparen om inflytt ganska långt fram i tiden, eller se till att du kan hyra något i mellanrummet mellan ut- och inflytt
- Uppdatera ditt lånelöfte så du har koll på ditt spelrum
Ofta har vi en begränsad budget och det kan vara klokast att sälja först och köpa sen för att minska risken att hamna i knipa om din försäljning drar ut på tiden. Har du däremot en lägenhet som stigit i värde, du kanske har bott där länge och har små eller inga lån, kan det vara fördelaktigt att köpa först då du har tid och möjlighet att vänta in din egen försäljning.
Gå inte över din budgets smärtgräns
Sätt din smärtgräns när det gäller din budget och håll den. Vinner du inte budgivningen kommer du att finna ett annat objekt som passar både dig och din budget.