Kameralån och andra nya lån på marknaden

Lånemarknaden får allt tuffare konkurrens med fler aktörer och nya lagkrav som förändrat hur låneföretagen får ta betalt för sina tjänster. När det blir fler som erbjuder samma tjänster så blir det allt trängre i korridoren till kundernas uppmärksamhet. Resultatet blir att låneföretagen tar fram nischade erbjudanden för att nå en smalare målgrupp och därmed hitta sina kunder. Här går vi igenom några av de nya nischlånen och om vad som skiljer dem från vanliga privatlån.

Kameralån

För den som frilansar inom media så är utrustning ofta en förhållandevis stor kostnad. Utan rätt utrustning kan man dessutom inte ta på sig alla jobb som annars finns tillgängliga. Om du till exempel har en för svag dator så kanske du inte kan redigera video och missar därmed jobb inom rörlig media. Om du inte har en bra kamera så löper du risken att förlora intäkter för fotojobb.

Lån för den som är egenanställd

Om du inte driver eget företag som frilansare utan är egenanställd så har du inte möjlighet att köpa utrustning som en avdragsgill kostnad i ditt företag. Då blir en investering på 15.000 eller 20.000 kr ganska mycket pengar eftersom du först måste skatta fram lön och sen betala inköpet. Ett nischat lån kan då kännas som en bra väg till att skaffa utrustningen.

Kameralånet är ett Sms-lån

Om du hamnar i situationen att du behöver låna för att få tag på utrustning som i sin tur ger sig jobb, då är det mer att se som en investering än som en kostnad. Men innan du lånar, fundera på om du måste ta ett sms-lån eller om det går bra med ett privatlån. Skillnaden är att privatlånet kräver en stadigera ekonomi men har i sin tur lägre ränta och blir därmed billigare i längden.

Semesterlån

Ett annat vanligt lån att läsa om är semesterlånen som innebär att du lånar pengar som är tänkta till en semesterresa. Många reseföretag erbjuder dig som kund att köpa resan på avbetalning vilket alltså är ett semesterlån. Om du vill låna till en resa och kan få bättre villkor än avbetalningen hos reseföretaget så kanske det kan vara en idé att resa nu och betala senare.

Inte godkänd för lån hos reseföretaget

Om du däremot inte blir godkänd för att köpa resan på avbetalning hos reseföretaget så kan det vara klokt att ställa sig från om en resa kommer bli billigare genom att låna hos någon annan. Risken är att du sen blir stående med ett lån som kostar mer pengar än du kan betala tillbaka och därmed hamnar i en ond låne- och kostnadsspiral.

Billån

Ett klassiskt nischlån är lånet för att köpa bil. Många låneföretag erbjuder både privatlån och billån till dig som kund. För många så är låna pengar till bilköp det enda alternativet eftersom en bil kostar väldigt mycket pengar. Alternativet för många idag är att privatleasa en bil och om du vet att du inte kommer att köra mer än maxnivån i antal mil som du leasar för så kan det vara en väg framåt.

Billån med kontantinsats

Ett billån med en kontantinsats är alltså ett lån som är nischat för just bilköp. Om du inte kan visa att du betalar in 15-30% av bilpriset i egna medel så får du inte ut pengarna för billånet. Det här är då ett lån med bilen som säkerhet vilket innebär att om du inte kan betala lånet så kan låneföretaget sälja bilen och mäta ut skulden den vägen. Fördelen med ett billån är att det ska vara lägre ränta än ett renodlat blancolån och att du dessutom löser lånet samtidigt som du säljer bilen i andra hand.

Billån utan kontantinsats

Om en bank eller låneföretag erbjuder dig att låna pengar till en bil utan krav på kontantinsats så är det egentligen inte ett billån. Det handlar om ett blancolån som man marknadsför med att ”du som köper bil kan låna av oss”. Problemet är att räntan på lånet kommer att ligga högre eftersom du inte ställer bilen som säkerhet för lånet. I många fall kollar inte ens låneföretaget upp om du köper en bil för pengarna eller om du hittar på något annat.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2019-03-29 av Anders Larsson