Idag finns alla möjliga familjesituationer och variationer. Det är en positiv utveckling att alla kan göra precis som de vill. En sak som många hushåll gör är att ha delad ekonomi trots att de bor tillsammans. Det finns både för- och nackdelar med en delad ekonomi. Vissa risker finns med, som det ofta är med ekonomi. Göteborgsposten har skrivit en artikel om att delad ekonomi är det bästa för att hålla kärleken i trim i längden. Här har vi valt att lyfta fram frågan ur ett perspektiv med fokus på privatekonomin.
Fördelar med delad ekonomi
En klar fördel med delad ekonomi är att du har en frihet med dina egna pengar. Vare sig om du önskar att spara eller att slösa kan du göra det. Det enda som ni troligen delar på är det fasta kostnaderna samt för mat och hushåll.
En annan fördel är att ni har kontroll över era egna inkomster. Då finns inte risken för bråk över ekonomin på det sättet åtminstone.
Nackdelar med delad ekonomi
Om ni har delad ekonomi av fel skäl kan det ta slut istället för att stärka. Fel skäl kan vara stora skillnader på inkomster eller att vara beredd på att slippa krångel om förhållandet tar slut.
En annan nackdel kan vara att ni inte har någon säkerhet ifall någon av er går bort. Att vara sambo räcker inte för att ärva.
Om ni inte har en bra kommunikation mellan er kan det också slita hårt på ert förhållande. Det är viktigt att alltid prata med varandra för att veta vad båda förväntar sig.
Vad ska betalas gemensamt?
Svaret är egentligen att ni bestämmer detta helt själva. Men det är aldrig fel att få tips eller inspiration från andra. Då kan man tänka på alla möjligheter innan man till slut väljer.
Hyra eller lån för boende är bra att betala tillsammans. Då har inte enbart en rätt till huset/lägenheten. Det är också en fördel när ni ska förhandla om bolån eller ansöka om lånelöfte eftersom ni har 2 inkomster som står för betalningsförmågan.
TV, hushållsartiklar och bredband. Men kanske inte era egna schampo och balsam. Eller mobilen som ofta är personligt. Men just TV och bredband är ofta något som båda utnyttjar.
Om ni har barn bör båda köpa allt till barnen ihop. Detta är för att det lätt kan springa iväg i kostnader. Även att det kan variera stort från månad till månad. För att barnen inte ska lida är det bästa att dela på all barnens kostnader.
Tips för er som har delad ekonomi
- Prata med varandra.
- Var rättvisa och realistiska.
- Skriv upp det ni kommer överens om.
- Skriv avtal för att säkra eventuella skador eller bortgång.
Att skriva upp vad ni har kommit överens om är viktigt. Då behöver ni inte bråka om det vid senare tillfälle. Skriv gärna också vad den efterlevande ska få ärva med mera. Se till att ha två vittnens underskrift samtidigt för att göra avtalet giltigt.
Var alltid ärliga mot varandra. Berätta vad du vill och tycker. Då kan ni mötas på halva vägen och få en bra ekonomi tillsammans.
Om den ena tjänar mycket mer, går det att ha delad ekonomi trots detta? Ni måste inte ha strikt delad eller gemensam ekonomi. Ni kan exempelvis ha en procentuell delning av alla kostnader. Då betalar den med störst inkomst mer och det blir kanske mer rättvist.
Tänk på eventuellt sparande
Spara, ska man göra det tillsammans eller var för sig?
Kan kanske vara bra att spara ihop för att kunna täcka oförutsedda utgifter eller liknande. Det är enkelt att sätta upp ett månadssparande hos en av era banker eller kanske en annan. Då behöver ni inte bråka om det händer något. Att tänka längre fram hjälper er även i nuet.
Att spara är en toppenidé även om det inte gäller tråkiga utgifter. Passa på och gör ett sparade för exempelvis en resa. Eller varför inte ett sparande där ni för över pengar istället för att röka/ snusa /dricka? Då har ni kanske ett trevligt belopp att njuta av tillsammans istället för att göra er själva illa.
Möjligheterna är oändliga om ni så önskar. Trots att man har delad ekonomi är man väldigt mycket ett team. Det krävs samarbete och tillit för att det ska fungera.
Allt är väldigt personligt och eget. Vad som passar bäst för just ert förhållande vet ingen annan än ni själva. Sitt ner i lugn och ro, prata, gärna mer än en gång. Då hittar ni säkerligen en perfekt lösning för er. Finn en lösning nu och slipp onödiga bråk i er framtid tillsammans.