När båtsäsongen har gått till ända så finns chansen att luta sig tillbaka och reflektera en stund. Att köpa båt är i dessa tider mycket fördelaktigt. Det finns ett stort utbud av både motorbåtar och segelbåtar så när du väl har hittat din båt är det dags att försäkra den.
Olika sätt att få rabatter på försäkringen
De flesta försäkringsbolag ger rabatter på din försäkring. Var noga med att jämföra och kolla upp så du får den bästa försäkringen för just din båt.
Saker som ger rabatt:
- Nautisk utbildning i form av till exempel Kustskepparexamen
- Båten har klass 3 klassade lås
- Båten är utrustad med larm/spårningsutrustning
Nautisk utbildning
Inte bara det att du själv blir en säkrare och bättre båtförare. Du lär känna farvattnen runt omkring dig och får förståelse hur du på bästa sätt tar din båt tryggt och säkert från punkt a till punkt b. Med denna typ av kompetens ökar du din förståelse och minskar risken för att hamna i olyckor som skadar dig och din båt.
Klassade lås
Klassade lås är framför allt viktigt när det gäller mindre motorbåtar. Det är av yttersta vikt att både motorn och båten är fastsatta med klassade lås när båten ligger i hemmahamn. De klassade låsen skrämmer oftast tjuvarna då dessa är svårare att ha sönder och med klassade lås får du som båtägare dessutom rabatt på försäkringen.
Larm/spårningsutrustning
Att ha någon form av larm eller spårningsutrustning är en god investering för dig som båtägare. De flesta larm och spårningsutrustningar har GPS-positionering i realtid, vilket gör att du som båtägare kan se exakt var din båt ligger. Lämnar båten denna position får du ett larm i din mobil och det blir alltså lätt att spåra och hitta båten igen. Därför är detta också en faktor som gör att du kan sänka din kostnad på försäkringen.
Hur gäller försäkringen under säsongen?
Den normala båtsäsongen anses vara mellan den 1e april och den 1e november dock kan de olika försäkringsbolagen ha olika definitioner på när säsongen gäller. Tar du upp båten på land under hösten och vintern gäller försäkringen normalt på samma sätt som när du ligger i vattnet. Väljer du dock att ligga kvar med din båt över vintern kan det vara helt andra villkor som gäller. Vissa försäkringsbolag har till och med dubbla självrisker under denna period.
Hur skall du använda din båt?
Det är viktigt att tänka på hur du skall använda din båt och när det gäller segelbåtar, om segelbåten skall användas för att kappseglas. Alla försäkringsbolag godkänner inte kappsegling. Bland de försäkringsbolag som godkänner att båten används för kappsegling är det bara vissa officiella race som inkluderas. Skall du använda din båt för kappsegling är det alltså av yttersta vikt att kolla upp detta så du inte står oförsäkrad på startlinjen.
Kustnära eller jorden runt
Något som också är värt att tänka på är vart i världen du kommer att använda din båt. Normalt täcker försäkringen dig om du är i farvatten i Norden. Skall du ge dig ut på längre resor är det viktigt att du kollar hur långt bort din försäkring sträcker sig. Har du planer på att göra längre resor utanför norden kommer du att behöva teckna någon form av tilläggsförsäkring.
Att tänka på
Var noga med att spara alla kvitton och all dokumentation som rör din båt. Om det uppstår skador och du vill nyttja din försäkring är det viktigt att visa kvitton på dina inköp. Eftersom försäkringsbolagen jobbar med ersättning baserat på åldersreducering är det viktigt att du som båtägare har koll på alla inköp som gjorts.
Sammanfattning
Att ha en försäkring på din båt är självklart men det är också väldigt mycket du själv kan göra för att få så mycket nytta av din försäkring som möjligt, när väl olyckan är framme.
Ha en speciell pärm med dokumentation och kvitton. Ett tips är att skriva en serviceloggbok för din båt och där ta med viktig information om när och vad som gjordes med båten. Detta hjälper dig om du behöver nyttja din försäkring och hjälper dig också om du i framtiden skall sälja din båt.