En avbetalningsplan innebär kort sagt att man delar upp kostnaden för en vara eller tjänst på flera olika betalningstillfällen. Istället för att betala hela beloppet på en gång betalar man en viss summa varje månad till dess att varan är betald.
Exempel:
Anders tvättmaskin har gått sönder och han behöver köpa en ny. Anders har dock inte råd att betala hela beloppet på en gång och därför nappar han på butikens erbjudande om räntefri avbetalning. Tvättmaskinen kostar 7000 kronor och Anders får, efter att butiken gjort en kreditupplysning, beviljat en kredit på 10 000 kronor. Han betalar en uppläggningsavgift och väljer att betala av sin skuld räntefritt på sex månader.
När du köper en vara eller tjänst på avbetalning lånar i själva verket butiken ut pengar till dig och varan är inte din förrän du betalat hela beloppet, ofta tillkommer ränta, precis som vid ett vanligt banklån. Räntan kan variera men är i regel ganska hög.
Vad är räntefri avbetalning?
Ibland kan man se erbjudanden om räntefri avbetalning, och de kan naturligtvis låta bra och lockande. Men man ska läsa avtalen noga om man överväger en sådan avbetalningsplan, då villkoren kan vara väldigt olika.
Det kan exempelvis vara räntefritt under en viss tid och sedan gå över till en avbetalning med hög ränta. Då kan varan eller tjänsten som vid första påseende såg väldigt fördelaktig ut istället visa sig bli väldigt dyr.
Liten men långvarig kostnad
Man ska också alltid vara noga med att ta reda på hur länge man ska betala det avtalade beloppet. Ibland kan avbetalningsplanen se fantastiskt fördelaktig ut med räntefritt under en viss tid, men den tiden kan variera från månader till att spänna över flera år. Med andra ord kan den kanske förhållandevis lilla månadskostnaden bli väldigt långvarig.
Fler exempel på när man tillämpar avbetalningsplaner
En avbetalningsplan görs vanligtvis vid köp av en vara eller tjänst, banklån och olika former av krediter. Men man kan även använda sig av avbetalningsplaner vid andra tillfällen.
Vid tillfälliga bekymmer att betala en räkning kan man ofta få en avbetalningsplan om man hör av sig i tid innan beloppet förfallit.
Faktura till inkasso
Har en faktura gått till inkasso brukar de också kunna upprätta en avbetalningsplan. Det viktiga är att man alltid hör av sig till företaget ifråga om man fått betalningssvårigheter.
En skuld som gått till Kronofogden måste i regel betalas i sin helhet, undantag kan förkomma när det gäller till exempel skatter och böter.
Går en skuld vidare till Kronofogden och du behöver få en avbetalningsplan ska du kontakta företaget du är skyldig pengar. Om ni då kan komma överens om en avbetalningsplan kan de dra tillbaka sitt ärende hos Kronofogden.
Undvik situationen
Bäst är naturligtvis att inte komma i den situationen och att inte betala onödigt mycket för eventuella avbetalningar. Var därför mycket noga med att läsa villkoren i avtalet.
Tänk över om den totala kostnaden är rimlig och om produkten eller tjänsten är värd den. Kanske är det bättre att avvakta och spara pengar istället.
Tänk på
Det är vanligt att en avbetalning i butik är kopplat till ett kreditkort som du kan fortsätta att handla med när du betalat ner din skuld. Ett sådant kort måste man i regel säga upp själv.
Även om din kredit är betald och kortet inte används kan det ligga i vägen om du till exempel behöver ta ett banklån, det ser då ut som om du har en kredit. Om du dessutom har flera sådana kort kan de påverka din kreditvärdighet.
Kom ihåg att:
- Avgift och ränta för en kredit måste alltid framgå av avtalsvillkoren.
- Vilka avgifter en kreditgivare får ta ut finns reglerat i Konsumentkreditlagen.
- En till synes fördelaktig avbetalningsplan kan bli en dyr historia.
- Tänk efter och jämför flera aktörer om du funderar på att ta ett snabblån.
Mer ansvarsfull marknad för snabblån
Från och med 1 september 2018 sker förändringar i Konsumentkreditlagen som syftar till att skapa en mer ansvarsfull marknad för snabblån. Där införs begreppet högkostnadskredit och de största förändringarna är att det finns ett kostnadstak samt ett räntetak.
Mer information finns hos Konsumentverket.