Vad kan det kosta om man vill byta ut sin bank?

Funderar du på att byta bank men tycker att det känns svårt och krångligt? Du kanske har höga räntor eller bara inte är riktigt nöjd med din bank.

Oroa dig inte, att byta bank innebär i regel inget som helst krångel och du får all hjälp du behöver från din nuvarande bank. Det kostar heller ingenting att genomföra bytet. Däremot kan olika banker ha olika avgifter på produkter och tjänster.

Bolån

Om du har ett bolån och vill byta bank möter det i regel inga hinder alls. Det som är viktigt att veta är vilken typ av ränta du har.

Bolån med rörlig ränta

Med rörlig ränta på ditt bolån kan du utan vidare byta bank. Förfarandet är att du ansöker om bolån hos den nya banken på samma vis som du gjorde när du tog ditt bolån hos din förra bank. När du fått ditt nya lån beviljat sköter den nya banken övergången och upplägget av lån åt dig.

Bolån med fast ränta

Om du har ett bolån med fast ränta medför det vissa kostnader om du vill flytta ditt lån under bindningstiden. Då får du betala en ränteskillnadsersättning till din gamla bank. När banken lånade ut pengarna till dig tog de i sin tur ett lån med fast ränta. Det är mellanskillnaden du då får betala till din gamla bank som kompensation för deras förlorade ränta.

Ränteskillnaden

Om du istället behåller ditt lån på din gamla bank till dess att lånet ska omsättas, det vill säga ges en ny bindningstid, så betalar du ingenting extra eftersom bindningstiden gått ut.

Om du ska byta bank och har ett bolån med fast ränta bör du räkna på och fundera igenom om det lönar sig att flytta lånet innan bindningstiden gått ut. Väger det nya lånets villkor upp kostnaden för ränteskillnaden?

Låneförmedlare

Om du vill vara säker på att du får så bra erbjudande som möjligt när du ändå ska byta bank så är det bra att ta hjälp av en låneförmedlare. Du kan kontakta både flera banker och några låneförmedlare för att få förslag på räntor och andra villkor. När du har fått in bud från flera aktörer på marknaden så har du börjat få en egen uppfattning om vad som är en bra bank för just dig.

Förhandla gärna

Var inte rädd för att förhandla om dina lånevillkor, både med din gamla bank och den du funderar på att byta till. Bankerna brukar vara måna om att behålla sina kunder och ser gärna att du har alla dina bankaffärer hos dem.

Om du funnit en eller flera banker som kan ge dig bättre villkor bör du ta upp det med dem och jämföra vad du kan få hos de olika aktörerna. Kanske blir det så att du i slutänden blir erbjuden de bästa villkoren hos din gamla bank.

Att tänka på när du jämför räntor

Titta på listräntan. På bankens hemsida kommuniceras listräntan ut mot kunden, både för rörliga och fasta lån med olika lång bindningstid. Dessa räntor är de högsta räntorna banken erbjuder dig som kund och de går ofta att förhandla ner. Du bör med andra ord inte nöja dig med dessa räntor.

Titta på snitträntan

Snitträntan är bankernas kunders genomsnittliga ränta och dessa måste bankerna idag lägga upp. Snitträntan är en bra utgångspunkt att använda när du ska förhandla om det erbjudande på räntor du först fått av banken.

Det finns ingen som helst anledning att du ska betala högre ränta än genomsnittet av bankens övriga kunder.

Efter bytet av bank

När du gjort ett lyckat byte av bank måste du komma ihåg att lämna uppgifter om ditt nya lönekonto till din arbetsgivare, till försäkringskassan, till skatteverket och övriga som kan komma att sätta in pengar på ditt konto samt avsluta och ändra e-fakturor du har kopplade till ditt gamla konto.