Har du skaffat en bilförsäkring för mer än 1 år sedan så kan det vara dags att uppdatera den. Förr sa man att du behövde se över försäkringen en gång på 3 till 5 år men så behöver det inte vara idag. Villkor förändras och nyheter lanseras som kan göra att du skulle tjäna på att omförhandla eller byta bilförsäkring. Framför allt påverkar du själv i hög grad vilken försäkring du bör ha. Här kommer 3 saker som påverkar din bilförsäkring.
Kör du mer än förut?
Om du har ändrat dina körvanor, du kanske har bytt jobb, flyttat eller börjat använda privat bil i tjänsten, då kan det vara dags att se över din bilförsäkring. Om du har en försäkring som utgår från att du kör som mest 1.500 mil på ett år men du har börjat köra så mycket som 2.500 mil per år så är det dags att uppdatera avtalet.
Priset beräknas på hur mycket du kör
En person som är ute på vägarna ofta löper högre risk för olyckor än en person som sällan är på vägarna. Därmed är antalet mil du kör per år en faktor som påverkar priset på din försäkring. Om du har försäkrat dig för 1.500 mil per år men köra 2.500 mil så är risken att du inte har rätt till full ersättning vid en olycka eller skada.
Kör du mindre än förut?
Om du tidigare har kört 2.500 mil per år men numera kör mindre än 1.500 mil per år så är det också dags att se över försäkringsavtalet. Du ska inte betala för en större risk än du faktiskt är för försäkringsbolaget och kör du mindre så löper du mindre risk för olyckor. Kontakta ditt försäkringsbolag och be dem att sänka miltalet i din försäkring, du bör då också få en lägre försäkringspremie, alltså månadskostnad för försäkringen.
Ska du ändra självrisken?
Många bilförsäkringar har valbar självrisk, allt från 3.000 kr för en vagnskada upp till 9.000 kr är vanligt att kunna välja mellan. Naturligtvis blir det så att desto mer du är beredd att betala vid en skada på bilen desto lägre blir din månadskostnad för försäkringen. Om du har en bra buffert så kan det vara en bra idé att höja självrisken till högsta beloppet för att få en lägre månadskostnad. Om du däremot inte har så bra buffert så kan det vara klokt att sänka självrisken till minsta nivån, betala lite mer varje månad för försäkringen men ha en billigare kostnad om en olycka sker.
Är det värt att välja den högre självrisken?
Om du vill kan du också snabbt överslagsräkna på vad skillnaden blir i försäkringspremie när du höjer självrisken. Om du till exempel betalar 900 kr per månad för en bilförsäkring med en självrisk på 3.000 kr och en självrisk på 9.000 kr skulle ge dig en månadskostnad på 800 kr.
5 år av skadefri körning
Då krävs det 5 år av skadefri körning för att du ska tjäna på en lägre månadskostnad. Fråga dig själv hur stor risken är att du krockar, backar in i en kant i ett parkeringshus eller på något annat sätt får en vagnskada på 5 års tid, välj sen vilken försäkring du ska teckna. (Det här exemplet är fiktivt och utgår inte från några faktiska siffror från något försäkringsbolag. För att få en bra bild av försäkringsbolagens priser så rekommenderar vi att ni jämför priser och tar in riktiga offerter för er egen bil.)
Ta in offerter från flera försäkringsbolag
För den som vill ta reda på om det kan löna sig att byta bilförsäkring så rekommenderar vi att ni tar in ett antal offerter. Fråga flera försäkringsbolag och jämför flera saker, priset, självriskerna och vad som gäller om du själv blir påkörd eller kör på någon.
Våga fråga!
Våga ställa obekväma frågor och var rak med att saker kan hända och att du då vill veta om försäkringen gäller. Det kan låta märkligt att fråga ett försäkringsbolag vad som gäller om ens bil börjar brinna, om du kör på någon annan, om ett träd rasar över bilen eller något annat märkligt. Men det handlar om att du ska veta vad du kan förvänta dig av försäkringsbolaget.